Allergia

2024.06.21. 12:01

Egerben támadnak a penészgombák

A penészgombák spórái is kínozhatják az allergiásokat, nem csak a pollen.

Heol.hu

Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes és magas tartományban alakul, közölte a a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az útifű virágpora jellemzően közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopfélék, a lórom, a kenderfélék, a gyékény, a sásfélék valamint az ernyősvirágzatúak szintje országosan alacsony. A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Továbbá alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a fenyőfélék valamint a bálványfa pollenje.

pollenallergiásoknak, tavasz
Egerben támadnak a penészgombák (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma magas - nagyon magas szintet érhet el, az Epicoccum jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, közölték. 

Egerben például a pázsitfűfélék és a csalánfűfélék pollenje mutat magas szintet a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint. Emellett nagyon magas a kültéri penészgombák spóráinak szintje is, és ezek ugyancsak allergiás tüneteket okozhatnak. A parlagfű még nincsen jelent a levegőben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában