Erdőfenntartás

2024.06.07. 21:04

Kihirdették, hogy ki nyerte az Év Erdésze címet

Az EGERERDŐ Zrt. rendezte meg idén az Év Erdésze verseny országos döntőjét. A versenyen az állami erdészeti társaságok legjobb erdészei vettek részt, akik a saját cégüknél rendezett előválogató erdészversenyen már megmutatták szakmai rátermettségüket.

Hornyák Réka

Az EGERERDŐ Zrt. a Mátra erdőiben látta vendégül azokat a döntőbe jutott erdészeket, akik a verseny során írásbeli feladatokat és terepgyakorlatokat is teljesítettek – adta hírül sajtóközleményben az EGERERDŐ Erdészeti Zrt.

Mint írják, az írásbeli feladatok a Mátrafüredi Erdészeti Technikum és Szakképző Iskolában zajlottak a verseny első napján, majd a második napon a terep versenyszámok következtek, a gyöngyössolymosi Szalajka-ház körüli erdőkben. Az Év Erdésze versenyen idén 20 résztvevő mérette meg tudását

A versenyszámok a mindennapi munkához és feladatokhoz kötődtek, így például kellett csinálniuk erdőfelújítás leírást, állományleírást, famagasság- és fatérfogatbecslést, gyérítés jelölést, de kellett foglalkozniuk készletgondozó fahasználattal, erdőkár becsléssel, választékolással, rönk és sarang számbavétellel, távolságbecsléssel és trófeaminősítéssel is. A gyakorlatok szakmai elnevezései és sokféleségük jól mutatja, hogy az erdészeknek milyen komplex, sokrétű szakmai feladatot kell ellátni az erdőkezelés során, hogy az erdők fenntartásával a jövőt szolgálják. A verseny végén kategóriánkénti és összesített eredményt is hirdettek. 

A verseny első napján id. Rakonczay Zoltán erdőmérnök és természetvédelmi szakember, a magyarországi természetvédelmi hivatal alapító elnök tiszteletére ültettek fát. A megemlékezésen az erdőmérnök egykori pályatársai, utódai és családja is részt vett, akik felidézték Zoli bácsi mátrai éveit, munkásságának, kiváló jellemének vonásait. 

Az Év Erdésze verseny összesített pontszámai alapján a harmadik helyen Wieszt András erdész végzett, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében. A második helyezést Donkó Ferenc erdész, a NEFAG Zrt. képviselője szerezte meg. A 2024-es ÉV ERDÉSZE verseny győztese pedig Nagy Lajos, a Nyírerdő Zrt. szakembere, a mátrafüredi Alma Mater egykori diákja lett. 

Az összesített verseny győztesei július ötödikén, az Országos Erdészeti Egyesület egri ünnepi közgyűlésén vehetik át a díjakat és az első helyezettnek járó Vándorserleget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában