Madármegfigyelés

2024.06.10. 10:20

Fehér gólyákat gyűrűznek Szalókon, Szóláton, Makláron és Novajon

Július 13-án nézhetik meg az érdeklődők, hogy zajlik a madárgyűrűzés.

Molnár Helga

Minden év júniusának közepén a természetvédelmi szakemberek felkeresik a fokozottan védett fehér gólyák egyes fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Fehér gólya fiókákat gyűrűz a BNPI
Fehér gólya fiókákat gyűrűz a BNPI
Forrás: bnpi.hu

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. munkatársainak segítségével és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának közreműködésével a gyűrűzés ebben az évben is megvalósul Heves vármegyében is.

A megadott helyszíneken (fészkeknél) és időpontokban várják az érdeklődőket, gyermekeket, családokat, iskolai és óvodai csoportokat egyaránt. Július 13-án – az esőnap július 14-e – Egerszóláton, Egerszalókon, Novajon és Makláron is gyűrűzik a kismadarakat.

A madarak olyan rejtett életfolyamatainak, mint a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás és az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érünk el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra. A madárgyűrűzés kialakulásáról, több mint százéves hazai történetéről és módszertanáról részletesen olvashat a madárgyűrűzési oldalakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában