Választás 2024

2024.06.06. 17:25

Megtartanák a falvak lakosságát

A Magyar Falu Programban sok dologra pályázhattak az önkormányzatok, hogy a szolgáltatások javításával, bővítésével tartsák helyben a fiatalokat.

Tóth Balázs

Gyopáros Alpár (Archív fotó)

Forrás: Bodnár Boglárka/MTI

Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos Sirokban beszélt a minap a Magyar Falu Programról és a június 9-i választásokról. A Magyar Falu Programmal kapcsolatban kifejtette, az 2018-ban indult, s demográfiai célokat is szolgál. A csökkenő népességű települések, 2900 ilyen volt, több évtizedes hátrányokkal küzdött, már az 1950-es évektől kezdve az országos átlaghoz képest nagyobb ütemben csökkent a népességük. 2003 és 2018 között az országos népességszám-csökkenés 3,6-3,8 százalék volt, azonban a falvak esetében ez 8 százalék körül alakult. Kivételek voltak azok a települések, amelyek valamelyik gazdasági centrum agglomerációjához tartoztak, ott viszont a túlnépesedés okoz problémát, hiszen az infrastruktúra nem a növekvő lakosságszámhoz méretezték. 

Északkelet-Magyarországon egyes települések akár népességük 40-50 százalékát is elveszíthették. Az elsődleges cél ennek a folyamatnak a megállítása volt úgy, hogy arra ösztönözzék a falvakban élő embereket, különösen a fiatalokat, hogy ne költözzenek el, helyben alapítsanak családot. Ehhez helyben megfelelő életfeltételeket kellett teremteni. 2019 óta az országgyűlési képviselőkkel és a falvak polgármestereivel ezen dolgozunk: intézményhálózatokat utakat, járdákat építenek és újítanak fel, köz- és magánszolgáltatások – például a kisbolt-hálózat – minőségét javítják, falusi egyházközségeket és civil szervezeteket támogatnak. Szót ejtett arról is, hogy a falusi CSOK is segít élettel megtölteni a falvakat és sok településen növekedésnek indult a lakosságszám.

Gyopáros Alpár szerint a falusi emberek elkezdtek bízni a falu jövőjében, hogy érdemes otthon maradni, hiszen megújulnak az óvodák, az orvosi rendelők, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok, sportparkok épülnek, falubuszok állnak szolgálatba. 

Míg néhány évvel ezelőtt rengeteg üresen álló ingatlan volt a településeken, addig ezeket már fiatalok vásárolták meg és újították föl. 

Szerinte a rossz állapotú falusi lakóingatlan-állomány minősége ennek köszönhetően nagy mértékben javult. A nemrég a kádár kockák felújítását, energetikai korszerűsítését szolgáló pályázatról elmondta, ő is a sajtóból értesült a néhány hetes csúszásról. Szerinte azonban az 1990 előtt épült lakóépületek felújítási programja jó lehetőség lesz majd minden kistelepülésen élőnek.

Gyopáros Alpár szerint a Magyar Falu Program egyes pályázatai folyamatosan bővültek, hiszen mindig kikérték a polgármesterek véleményét és aszerint írták ki a pályázatokat. Mindig voltak új célok is és voltak olyanok is, amelyekre kevesebb volt az igény. Szerinte jól működik a rendszer, így is meg tudják valósítani terveiket a települések, nem szabadon elkölthető pénzösszegekre van szükség. A pályázat egyébként rugalmas és egyszerű.

Gyopáros Alpár a június 9-i Európai Parlamenti választásról azt mondta, Európában jelenleg a háború miatt ártatlan emberek halnak meg, az ukrán kényszersorozott férfiak túlélési ideje a fronton mindössze 3 óra. Úgy véli, Európában békepárti és háborúpárti erők vannak, s szerinte dolgoznak olyan politikai és gazdasági erők is, amik láthatóan nem érdekeltek abban, hogy ez a háború minél előbb befejeződjön. A háború az emberéletekben mérhető veszteség mellett gazdasági nehézségeket is okoz, emiatt is nehezebb működtetni a hazai forrású Magyar Falu Programot, vagy halasztanak el beruházásokat. Gyopáros Alpár azonnali tűzszünet és tárgyalások szükségességéről, illetve európai békepárti erők növekedéséről beszélt az ukrajnai háború kapcsán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában