Időjárás

2024.06.06. 12:00

Nyári fagy a Bükk-fennsíkon, mínuszt mértek a Mohos-töbörben

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1,4 Celsius-fokon, 4 óra 50-kor állt be.

Molnár Helga

Az idei első nyári fagy is megvolt a Bükk-fennsíkonírja a Mohos-töbör közösségi oldalán. Csütörtökön hajnalban az idei első nyári fagyot rögzítették a bükk-fennsíki Mohos-töbörben. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1,4 Celsius-fokon, 4 óra 50-kor állt be az intézet által (Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet) üzemeltetett meteorológiai állomás adatai szerint.

Wind,And,Cold,Weather.,Woman,Wearing,Coat,,Scarf,And,Knit, fagy, hideg, szél
Nyári fagyot mértek a Mohos-töbörben
Nyári fagyot mértek a Mohos-töbörben (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

A Bükk-fennsík más területein is fagyosan indult a nap, a Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben mínusz 0,6 Celsius fokig hűlt a léghőmérséklet.

Az intézet egyébként röviden elemezte a tavaszi szezont is. A bükk-fennsíki Mohos-töbörben az évszak szélsőértékei mínusz 15,6 Celsius-fok és plusz 24,2 Celsius-fok voltak, 6,5 Celsius-fokos középérték mellett. Mint írják, 69 fagyos nap volt, emellett 13 zord nap volt, azaz mínusz 10 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet. A mínusz 15 Celsius-fokot elérő vagy azt meghaladó napi legalacsonyabb hőmérsékletű napok száma egy volt. A 2024-es tavasz során az országban nem rögzítettek ennél alacsonyabb léghőmérsékletet (amatőr méréseket beleértve), így a mért érték az országos nem hivatalos legalacsonyabb hőmérsékletű napja is egyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában