2024.06.01. 20:30
Spanyolországban nyitották meg a szőlész-borász nyári egyetemet a rektorok
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora és Casimiro Mantell Serrano, a Cadizi Egyetem rektora együtt nyitotta meg a szőlész-borász nyári egyetemet. A projekt célja egy rendkívül modern, hasznos és jövőbemutató elektronikus tananyag elkészítése.
Közösen nyitotta meg hétfőn Spanyolországban a VitEnoClimat nevű Erasmus+ projekt alatt rendezett szőlész-borász nyári egyetemet dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora és Casimiro Mantell Serrano, a Cadizi Egyetem (Universidad de Cádiz) rektora – adta hírül Facebook oldalán az egri egyetem.
Mint írják, a VitEnoClimat Erasmus+ projekt a klímaváltozás negatív hatásaival foglalkozik a szőlészet és borászat területén. A projekt fő célja egy rendkívül modern, hasznos és jövőbemutató elektronikus tananyag elkészítése, amely az öt konzorciumi partner – a University of Padova, az EPLEFPA Bordeaux Gironde, a University of Cádiz, a Polytechnic Institute of Bragança, valamint a konzorciumvezető egri egyetem – tapasztalatain és jó gyakorlatain alapul. A programban két nyári egyetem is szerepel, az elsőt tavaly tartották Egerben, a második május 27-én kezdődött a Cadizi Egyetem jerezi campuszán.
Több egri hallgató is részt vesz majd a szőlész-borász nyári egyetemen
Az esemény nyitónapján a helyszínen találkozott dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora és Casimiro Mantell Serrano, a Cadizi Egyetem (Universidad de Cádiz) vezetője. A felek áttekintették a két intézmény oktatási és kutatás-fejlesztési portfólióját és megvizsgálták a jövőbeli együttműködés lehetőségeit. Ezt követően a két rektor közösen nyitotta meg a nyári egyetemet, amelyen közel tucatnyi egri hallgató is részt vesz majd.
Az eseményen is elhangzott, hogy a két és fél éve tartó munka során a szakemberek folyamatosan vizsgálják az egyes országokban az érintett borvidékekre jellemző, klímaváltozással összefüggő kihívásokat és a globális felmelegedést az egyes termőhelyek kiemelkedő termékeire – így az Egri Bikavérre, a bordeaux-ira, a portugál douro-i, a spanyol jerezi borra, vagy az észak-olasz Proseccora – gyakorolt hatását.
Dr. Zsófi Zsolt, az EKKE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója szerint fontos tapasztalat, hogy egy-egy ilyen esemény során megismerhetik más országok képzési struktúráját, kutatási irányait, ezáltal folyamatosan alakítják az Informatikai és Fejlesztési Intézet által fejlesztett keretrendszert használó e-learning tananyagot is.