Ülésezett a KEF

2024.07.05. 18:15

A drogfüggőség mára megelőzte az alkoholproblémákat, hangzott el Gyöngyösön

A szerhasználók addiktológiai ellátásról volt szó a Gyöngyösi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon. A résztvevők megismerkedhettek az droggal kapcsolatos elterelés jogintézményével is.

Szabó István

A Gyöngyösi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum csütörtöki ülése

Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

Újabb ülést tartott a Gyöngyösi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). A csütörtöki alkalmon először a szerhasználó betegek addiktológiai ellátásának lehetőségeiről és nehézségeiről beszélt dr. Kiss Anita pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeuta, pszichiátriai rehabilitációs szakorvos, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház Addiktológiai és Pszichiátriai Szakrendelés és Gondozás Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály adjunktusa. 

Mint elmondta, a korábbi évtizedekkel ellentétben ma kémiai addikciók terén ma már nem az alkohol okozza a legtöbb problémát, hanem a drog. Ez utóbbiak ugyanis könnyen hozzáférhetőek, hamar kialakul a használóiknál a függőség, és a szerek súlyos pszichés zavarokat okoznak. A viselkedési addikciók spektruma egyre szélesebb: az általában közimert kóros játékszenvedély és az internetfüggőség mellett ide sorolható a kényszerbetegség, a testedzésfüggőség, a társfüggőség, a kényszeres vásárlás, a kleptománia, a hajtépegetés, körömrágás, a szexuális perverziók (parafíliák), a pirománia, a bulimia nervosa-anorexia és a munkamánia is, tette hozzá a szakorvos.

Az addiktológiai megbetegedésekből való felépülés hosszú, komplex folyamat, mely a páciens, annak családja és a kezelő csapat – pszichiáter, pszichológus, addiktológiai konzultáns, közösségi gondozó szolgálat, háziorvos – szoros együttműködését igényli. Az addikciókból való felépülés során rehabilitációs szemlélet szem előtt tartása a legfontosabb, mindig a beteg aktuális állapotához igazodva 

– foglalta össze dr. Kiss Anita.

Az ülés során az elterelés jogintézményét Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Népegészségügyi, Stratégiai, Egészségfejlesztési és Egészségmonitorozási Főosztály Drogmegelőzési Programok Osztálya osztályvezetője ismertette. Mint kiderült, az elterelés a büntetőeljárás alternatívája. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény és a 42/2008. (XI. 14.) EüM-SZMM együttes rendelet alapján a kábítószer birtoklása bűncselekmény körében speciális büntethetőségi akadály a 6 hónapig tartó folyamatos kezelés vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson (MFSZ) való részvétel, azaz az elterelés jogintézménye. Az elterelés jogintézménye a kábítószer saját használatra történő termesztése, előállítása, megszerzése vagy tartása, illetve a kábítószer fogyasztása esetén alkalmazható. Majzik Balázs az MFSZ-szel kapcsolatos kutatás tapasztalatairól beszélt a fórum tagjainak.

A kutatásban részt vevő szakemberek válaszai alapján fontos látnunk, hogy bár mind az MFSZ céljainál, mind pedig az eredményeknél az absztinencia, illetve a kábítószerhasználat csökkenése az utolsó helyeken szerepel, ez nem azt jelenti, hogy a cél nem a leszokás lenne, hanem azt, hogy a közvélekedéssel ellentétben a leszokáshoz az út az önismereten keresztül vezet

 – húzta alá Majzik Balázs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában