Újabb csillaga lett a Felsővárosnak

2024.07.21. 09:26

A városrész 50 éves fennállásának jubileumán a Forrás Alapítvány - LISZI kapta a díjat

A Nemzedékek terén szombaton tartották meg a már hagyományosnak mondható Felsőváros ünnepét. Az idei rendezvény különlegességét az adta, hogy hivatalosan most 50 éves a városrész, amely egy időben a Csebokszári –Eger testvérvárosa, az orosz Csuvas "megye" központja – nevet viselte. Felsővárossá a rendszerváltást követően keresztelték át.

Sike Sándor

Az egésznapos ünnepen kültéri gyermekprogramokkal – ugrálóvár, kreatív sátor, óriás buborékfújó – koncertekkel, tortapartyval és Tarsoly József hegybíró boriainak kóstolójával is színesítette a főszervező Egri Zöldpanel Egyesület az ünnepi rendezvényt. Az esemény fénypontjaként pedig kihirdették a Felsőváros Csillaga Közösségi-díjat, amelyet szavazással döntöttek el az egriek, akik idén is három jelölt közül  – Juhász Lajosné, gobelin készítő; Horváth Gábor, zenész, szervező; Forrás Alapítvány - LISZI – választhatták meg, hogy ki kapja a rangos elismerést.

A városrész 50 éves fennállásának jubileumán a Forrás Alapítvány - LISZI kapta a díjat
A városrész 50 éves fennállásának jubileumán a Forrás Alapítvány - LISZI kapta a díjat
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Mint azt az Egri Zöldpanel Egyesület Facebook oldalán azok is olvashatják, akik nem vettek részt a szombaton késő délután megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen 2024-ben Felsőváros Csillag közösségi díj kitüntetettje Forrás Alapítvány Eger – LISZI lett. "Köszönjük Urvári Sándornak és lelkes munkatársainak azt a hihetetlen munkát és elkötelezettséget, amely jellemezte a városrészért végzett közösség szervezést." áll a bejegyzésben.

Akik pedig ott voltak a Nemzedékek terén rendezett eseményen előbb Farkas Attila, a vármegyeszékhely alpolgármesterének köszöntőjét hallhatták. A városvezetés képviseletében beszédet mondó alpolgármester a Felsővároshoz való személyes kötődését – itt nőtt fel, járt óvodába, iskolába, telt ifjúkora – hangsúlyozva azzal zárta szavait, hogy az "Isten éltesse a Felsővárost!".

Az alpolgármester egyébként több szempontból is különlegesnek nevezte ezt a napot: egyfelől, hogy 11. alkalommal rendezik meg a Felsőváros Ünnepét, de legfőképpen azért, mert idén 50 éves a városrész.

Azt gondolom, hogy minden jubileum jó arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk az elmúlt évekre. Azt gondolom, hogy ez a közösség egy nagyon jó közösség, és szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki azért tett az elmúlt fél évszázadban, hogy ez egy élhető városrész legyen és a szerves részét képezhesse Egernek 

– fogalmazott.
Részletesen, személyes tükrön keresztül idézte fel viszont Botkáné Németi Ibolya, az ünnepi esemény főszervezője a városrész 50 éves múltját.

– Csebokszári, Felsőváros kezdetektől egészen a mai napig otthonom, ahol én nagyon jól érzem maga – kezdte mondandóját, majd a hatvanas évek végén bekövetkezett urbanizáció hatásaként, a korábban termőföldekként használt területeken gyorsan kinövő városrész történetét elemezte. Szavaiból kiderült: Felnémet és Eger között lévő káposztás területén emelkedtek rövid idő alatt a 4 és 9 emeletes lakóházak. A városrésznek előbb Csebokszári, később Északi Városrész, majd 2000-től Felsőváros lett a neve – derült ki a szónok szavaiból.

A Felsőváros Csillaga díj jelöltjeinek bemutatását, majd a győztes kihirdetését követően a nyertes alapítvány elnöke, Urvári Sándor előbb a másik két jelöltnek gratulált, s önmagában megtisztelőnek nevezte magát a jelöltséget.

– Forrás Alapítvány - LISZI létrejötte, munkája, mindaz amit képvisel: maga a közművelődés egyik kulcsfeladata, a közösségépítés, az aktív polgárok ösztönzése, bevonása a helyi életminőség javítása és a társadalmi szolidaritás erősítése. Ennek a munkának a fizikai alapja az –anno Kovács Katalin vezetése alatt bennünket szárnyai alá vevő, és a mai napig, most Pataki Zsuzsanna igazgató asszony vezetésével bennünket is működtető – Egri Kulturális és Művészeti Központ – fogalmazott a Felsőváros Csillaga idei díjazottját képviselő Urvári Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában