Betegség

2024.07.31. 13:13

Heves vármegyéből is jelentettek szamárköhögést

Tizenkét megyében és a fővárosban is volt beteg, idősebbek is elkapták a fertőzést.

Heol.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint július 15-21. között a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 32 szamárköhögés (pertussis) megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból, és 12 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém).

Heves vármegyéből is jelentettek szamárköhögést
Heves vármegyéből is jelentettek szamárköhögést
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A betegek közül 8 volt csecsemő, egy gyermek az 1-2 éves, egy a 3-5 éves, kettő a 6-9 éves, három a 10-14 éves, három a 15-19 éves, egy a 20-29 éves, egy a 30-39 éves, öt a 40-49 éves, három az 50-59 éves, négy pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 11 esetben támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak. A betegség az utóbbi hónapokban kezdett terjedni, ezt megelőzően áprilisban egy anyát és néhány hetes csecsemőjét diagnosztizálták Heves megyében ezzel a betegséggel, majd június közepén is volt Heves megyei fertőzött, azóta nem fordult elő a betegség szűkebb pátriánkban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában