Nebántsvirág

2024.07.17. 16:13

Inváziós faj irtását tervezi a BNPI

A bíbor nebáncsvirág különösen a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon elterjedt. Irtását tervezik az inváziós fajnak.

Heol.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is nagy gondokat okoznak az inváziós növényfajok. A bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera Royle) különösen a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon elterjedt. Irtását tervezik július 27-én szombaton 8 órától. 

Bíbor nebáncsvirág
Bíbor nebáncsvirág
Fotó: Schmotzer András/bnpi.hu

A növény virágzása idén július végétől augusztus elejéig várható. Ebben az időszakban tervezetten két alkalommal hirdetünk önkéntes programot ahol a jelentkezők természetvédelmi őrünk, Baráth Zoltán vezetésével vehetnek részt az inváziós bíbor nebáncsvirág irtásában.  Az eseményre előzetes regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen: [email protected]; a résztvevők számának megjelölésével és a választott program dátumával.  Fontos, hogy a növény elleni fellépés a virágzási időszakban történjen. Ha hatékonyan távolítjuk el ezen özönnövényeket a természetből, felszámolásuk nagyjából 4 év alatt hozhat végleg sikert. Legyenek idén is részesei ennek a kiemelt természetvédelmi tevékenységnek! A találkozási hely Upponyban, a focipálya mellett lesz. A növény kézi erővel, gyökerestől történő kihúzása a talajból. A helyszínen védőkesztyűt biztosítanak- közölte Facebook oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában