Táplálkozás

2024.07.09. 11:25

Júliusban egészségesre ehetjük magunkat - megnéztük az egri piaci árakat

Ha július, akkor garantáltan egészségesre ehetjük magunkat. Dinnye, kukorica, lecsó. Ez a titka a nyári fittségnek, s a jó közérzetnek.

Barta Katalin

Ha július, akkor két kézzel ontja ránk nyári áldásait a kert. Ha nincs kertünk, se csüggedjünk! A piacokon és a boltokban egyre barátságosabban néznek vissza ránk az árcédulák. Nincs más hátra, mint korlátok és bűntudat nélkül habzsolni a könnyű étkeket. Főzésre sem kell túl sok időt szánni.

Most kezdődik a jó magyar dinnye szezonja
Most kezdődik a jó magyar dinnye szezonja (Illusztráció)
Fotó: Irina Mikhailichenko / Forrás: Shutterstock

Dinnye

Kezdjük a jó magyar dinnyével, aminek szezonja most kezdődik. Az induló ár 250-300 forint kilónként, de ha figyelembe vesszük, hogy egy szépen megtermett gyümölcs napokig eláll a hűtőben, érdemes a legnagyobbat, legalább 8-10 kilósat választani. Ekkora dinnyénél aligha hibázhatunk. Nem kell kopogtatni, lékelni. Ami ekkorára nő, és az alján ott van az érésre utaló, jellegzetes sárga folt, az kész van. Hogy ne vesződjünk túl sokat a csorgó, cukros lével, érdemes a vásárlás után felvágni, jó nagy darabokat kanyarítva bedobozolni és irány a hűtő. Napokig rá lehet járni éjjel-nappal.  A magok senkit ne zavarjanak. Nem kell kipiszkálni őket. Lenyelve segítik a jó emésztést.

Csemege kukorica

A másik júliusi favoritunk az étlapon a csemege kukorica.  Olyan emberrel még nem találkoztam, aki ne szerette volna, ha jól van elkészítve. Egyetlen titok van, nem szabad túl főzni. Elég a forrást követpően 10-15 perc és kész. Dobhatunk a főzővízbe kis darab vajat, esetleg egy csésze tejet. Nem árt neki, sőt. Sózni azonban csak a főzés után érdemes. Az egri piacon mérettől függően 170-200 forintért adják csövenként. 

Paradicsom, paprika

A harmadik befutó a mi családunkban a lecsó. A paradicsom és a tv paprika ára is közelít ahhoz a lélektani határhoz, amikor már érdemes megvenni egy tisztességes adaghoz való alapanyagot. Lecsónak való paradicsomot találtunk már 600 forintért, a paprika kilója még egy kicsit  húzós: 800 forint körül kínálják kilóját, de ebből elég 5-6 szép darab. Kell még egy csík füstölt szalonna és jó sok hagyma a főzés indításához. Nem rontja el semmi. Adhatunk hozzá virslit, fültölt kolbászt, felvert tojást, rizst, akár cukkinit is. Tartalmasabb, dúsabb lesz. Ez már  a háziasszony döntésén múlik. 

Uborka

A nyár állandó kísérője a kovászos uborka, amiből nálunk soha nem elég, ezért hetente új adagot kell készíteni belőle, legalább egy háromliteres üvegnyit. A legjobb minőségű, friss uborka kilója most 5-600 forint a piacon. Egy dologra kell ügyelni, hogy roppanós maradjon. A nagyon-nagyon sós vizet fel kell forralni és visszahűteni, mielőtt felöntjük az üveg tartalmát. Ebben a forróságban 2-3 nap alatt elkészül, leszűrve, fedeles dobozban irány a hűtő, ahol jó esetben napokig eláll! A leve a legjobb frissítő ital kánikulában.

Gyümölcsök

És akkor még nem szóltunk a guruló gyümölcsökről, a málnáról, a szederről, az egresről, ami nyersen eszegetve, könnyű levesnek, mártásnak, szörpnek, dzsemnek elkészítve is mindenki kedvence.

Szeretünk  mindenféle húsételt, azonban júliusban és augusztusban hanyagoljuk őket. Amikor ilyen bőségesen ontja a természet az egészséges zöldségeket, gyümölcsöket, kár lenne pörköltekkel, sültekkel tömni a bendőnket. Degeszre ehetjük magunkat úgy is, hogy tudjuk, minden falat az egészségünket szolgálja.

      

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában