Hétköznapi megoldások

2024.07.06. 09:30

Könnyebbé tennék a látássérültek életét az MI-val

A mesterséges intelligenciát is segítségül hívhatják a látássérültek minden napi problémáinak megoldására. Konkrét, kézzel fogható megoldást nem hozott az egri program, de felkeltette az informatikusok figyelmét, így tovább léphetnek az életet megkönnyítő eszközök létrehozásában.

Tóth Balázs

A tapasztalatok, ötletek megbeszélésével zárták le a Tervezd újra programot Egerben. A Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete (VGYSE) olyan embereket keresett, akik egy sötét szobában végzett tevékenység után új ötletekkel tudnak segíteni a látássérülteknek abban, hogyan lehetne könnyebbé, komfortosabbá tenni az életüket. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával lezajlott program résztvevői egy teljesen besötétített apartmanban tölthettek el három órát, miközben hétköznapi tevékenységeket kellett végezniük. A csoportoknak két hónap elteltével a vakokat, gyengénlátókat a saját tapasztalatukon alapuló ötleteket kellett fölvetniük a hétköznapi tárgyakról, lehetőleg megoldásokkal együtt. Az egyesület a programot azzal a céllal indította el, hogy felhívják a versenyszféra szereplőinek figyelmét a látássérült emberek igényeire. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a kompetens személyek információt kapjanak a látássérültek által, az otthonukban használt eszközökről és tárgyakról, illetve, hogy ezt a tudást alkalmazzák a tervezési és gyártási folyamat során. Hosszú távon célunk, hogy a programban résztvevő szakemberek látóköre szélesedjen, amelyet hat majd munkájukra is. Magyarország lakosságának öt százaléka él fogyatékkal, ezért fontos, hogy a versenyszféra szereplői felismerjék az ő igényeiknek kielégítésével járó potenciált.

Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária, a VGYSE elnöke elmondta, hatvan jelentkezőre számítottak és sikerült is feltölteni a létszámot, akik aztán részt vettek a gyakorlati programon, a második, ötletelős szakaszon már kevesebben voltak, nehezebb megszólítani az embereket.

- Voltak használható tapasztalatok, ötletek, például a beszélő dobókocka, okostükör, színfelismerő és sok egyéb, ezek között előfordultak már létező dolgok. Előzetesen abban reménykedtünk, hogy kézzel fogható dolog születik majd, amit aztán megmutathatnak a világnak. Aztán rájöttünk, nem erről szól, lett viszont más hozadéka. Fölfigyelt például ránk a SZTAKI, illetve más internettel, informatikával foglalkozó cégek, meg is hívták programunkat a Networkshopra. Ennél sokkal komplexebb a probléma, az informatikai és mesterséges intelligencia megoldásoknak hatékony szerepük lehet a látássérültek életminőségének javításában – mondta Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária.

Egyeztetéseket kezdtek civil szervezetekkel, intézményekkel, illetve a Bosch-sal egy jövendőbeli együttműködésről, s szeretnének szeptemberben egy konferenciát is szervezni Egerben. Ezen kitalálnák a közös igényeket, amelyek mentén létrehoznának egy fejlesztő csapatot, amelynek nem csak látó és nem látó informatikus tagjai lennének, de más, fogyatékkal élőket segítő területek szakemberei (jogász, gyógypedagógus) is. Az együttműködőkkel és a mesterséges intelligenciával a látássérültek mindennapjaiba bele tudnák illeszteni a segítséget.

Példát is mondott, fölvetődött az okos tükör ötlete, amely segítene abban a használójának, összeillik-e színben a ruha, vagy segít a fésülködésben, de az IT-sek szerint nincs szükség ilyen speciális dologra, vannak erre általánosabb megoldások is a problémára.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában