Lelkigyakorlat

2024.07.19. 11:27

Ma nem az igaz emberek, hanem az influenszerek a példaképek

Az Egerszalóki Ifjúsági Találkozón dr. Ternyák Csaba egri érsek Szent Józsefet állította példaképül a fiatalok elé. Mint mondta, ma kevesen akarnak másokért tenni és élni, pedig az teszi teljessé az életet.

Tóth Balázs

Július 18-án megkezdődött az idei Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és lelkigyakorlat. Beszélgetések, Kerényi Lajos atya előadása, a Szalók Band és a Páterrock műsora is színesítette a napot, valamint szabadtéri misét tartott dr. Ternyák Csaba egri érsek. Mint prédikációjában mondta, az idei Szalók középpontjában Szent József, az igaz ember áll. A példakép sokaknak egy sikeres sportolót,, másoknak influenszert, vagy éppen vállalkozókat, pénzembereket jelentenek. Manapság kevesebben gondolnak arra, hogy a becsületes, igaz embereket kövessék, esetleg a szentek közül találjanak példaképeket. Szavai szerint: nincsenek sokan, akik így gondolkodnak, ezért sem kell nagyobb hely a találkozónak, a fiatalok jó része más irányban gondolkodik, vagy még nem érett meg arra, hogy Istenre kinyissa életét. Ezért nem hívnak sokakat, hanem az itt lévőket akarják segíteni, hogy mélyre ássanak. Az emberekben megvan a potenciál arra, hogy változást érjenek el a világban.

Fiatalok az Egerszalóki Ifjúsági Találkozón
Fiatalok az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlaton
Forrás: Szent István Televízió YouTube csatornája

Szent Józsefről szólva elmondta, az üdvözítő nevelőapja igaz ember volt a szentírás szerint. Manapság ritkán vélekedünk így valakiről, sokféle jelzővel dicsérünk meg embereket, de ezt nagyon ritkán mondjuk. Az itt lévőkét foglalkoztathatja, mitől lett Szent József igaz, mi azok vagyunk-e, vagy lehetünk-e, s ha igen, hogyan? Az ácsmester, Szűz Mária jegyese a munka révén ismerte meg Istent és a világot. Az álmok embere volt, de nem álmodozó, nyomasztó kérdések gyötörték, ezekre többször álmában kapott választ, fölismerte Isten akaratát. A háttérben volt, de nem volt jelentéktelen ember, csendben szolgált. Egy szavát sem jegyezték föl, de négy álmát is leírják a Bibliában, amelyek a rábízott feladatokkal kapcsolatosak. Ő garantálta ugyanis Mária és Jézus biztonságát. Az álmában kapott angyali üzenetek révén nem küldte el Máriát, amikor terhes lett, menekült családjával Egyiptomba, majd tért haza és telepedett le Názáretben.

Szabadtéri misét tartott dr. Ternyák Csaba egri érsek az Egerszalóki Ifjúsági Találkozón
Szabadtéri misét tartott dr. Ternyák Csaba egri érsek az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlaton
Forrás: Szent István Televízió YouTube csatornája

Az ő hivatása az volt, hogy másokért élt, amit ma kevesen akarnak tenni. Talán ma ezért van kevés pap, kispap, tanár, orvos és egészségügyi munkatárs, olyanok, akiknek az emberek szolgálatára kell vállalkozni, hangsúlyozta. Az érsek szerint talán azért bomlanak föl házasságok, maradnak egyedül emberek, mert szívesebben élnek önmaguknak, mint másokért. Pedig magunknak élni unalmas, szomorú, önpusztító, elfelejtenek örülni, kacagni, hiszen ki szokott ilyet egyedül csinálni? Az egyedüllétnek egészségkárosító hatása, a nevetésnek pedig gyógyító hatása van. Szerinte másoknak élni az igazi, aki így tesz, belső örömre, nagyszerű energiaforrásra talál. Tanácsolta a résztvevőknek, tanuljanak meg másokért élni, legyen fontos József példája, legyenek felnőttként férjek, feleségek, apák és anyák. Kiemelte, szerencsések, akik példaként tekinthetnek szüleikre, mások csak néhány tulajdonságukban szeretnék követni őket. Érdemes értékelni azonban őket, hiszen ma is érvényes az ószövetségi ígéret, tisztelt apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a Földön, ezért tiszteljék, szeressék szüleiket. Amikor arra törekednek, hogy igaz emberek legyenek, tanulják meg azt a képességet, hogy értelmezni tudják álmaikat. Ha mégsem emlékeznek álmaikra, fejlesszék ki a képességet és értelmezzék a történéseket Isten üzeneteiként. Emlékezzenek arra, mi történt velük, s volt-e olyan dolog, ami mélyebb üzenetet hordoz, mint amit elsőre jelentett. Gondolkodni kell és megfejteni Isten üzeneteit a Szentlélek vezetésével.

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat
Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat 
Forrás: Szent István Televízió YouTube csatornája

Az érsek kifejtette, Szent József nyomán életünket mások szolgálatába állítani, így olyan tettekre leszünk képesek, amelyekre önmagunkban, önmagunkért nem lennénk. A természetes önzést legyőzve, a szeretetből lehet teljes az emberek élete, egy apa, anya, férfi, nő képes élete súlypontját magán kívül helyezni. Szerinte szükség van mindenkinek a kopernikuszi fordulatra, saját magunk helyett az Urat helyezni az élet középpontjába, aki a másik emberben is fölfedezhető. Hiszen a Bibliában is leírták, aki ragaszkodik életéhez, elveszíti azt, aki pedig nem ragaszkodik életéhez e világon, örök életre őrzi meg azt. Az érsek hangsúlyozta, hiába lenne valaki igaz ember, egyedül nem fog menni neki, a bűn lehúzza, elbátortalanítja. Ugyanakkor nem is a bűnök elleni görcsös küzdelemnek kell a középpontban lennie, az embert az Úr teszi igazzá. Bízni kell benne és hinni, hiszen szeret bennünket, az életét adta értünk, s annál nagyobb szeretet nem létezik. Ezzel tett igazzá minket, eltörölte a bűnöket, az Üdvözítő visszafizette adósságunkat, hiszen bűn nélkül helyettünk vállalta a halált. Isten irgalmas, csak kérni kell bocsánatát, hívta föl a figyelmet a főpásztor.

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat
Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat
Forrás: Szent István Televízió YouTube csatornája

Megismételte, a Jézussal való találkozás tesz igazzá, nem a saját erőfeszítés, az ugyanis gőghöz vezet, önmegváltásra nem vagyunk képesek. A hitet tettek kell, hogy igazolják, hiszen ahogy a test lélek nélkül, a hit is halott tett nélkül. Ezért van szükség irgalmas cselekedetekre és tanúságtevésre, milyen nagy Isten szeretet. A találkozó pénteken műhelymunkával, imával, fiatalok tanúságtétlével, előadással és az újmisések szentmiséjével folytatódik, fellép Azapeet is. Szombaton kiscsoportos beszélgetések, a Mazzarello Mária című musical, fáklyás körmenet és táncház is szerepel a programban, vasárnap Fábry Kornél püspök előadásával és miséjével zárul a négynapos esemény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában