Nyugdíj

2024.07.07. 15:25

Így készülj, ha nyugdíjba szeretnél menni!

Sokan latolgatják, mikor és hogyan vonulhatnak nyugdíjba. Lépésről lépésre összefoglaltuk, mi a teendő. A legfontosabb, hogy minden adat meglegyen a nyugdíjhoz.

Barta Katalin

A jelenleg nyugdíjkorhatár 65 év, de a legtöbben már a korhatár betöltése előtt „rákészülnek” a nyugdíjazásukra. Ez annyit jelent, hogy összeszámíttatják a munkával és egyéb időszakokkal, például gyerekneveléssel töltött éveiket. Jól is teszik, hiszen a nyugdíj összege a szolgálati idő hosszától, illetve az úgynevezett nettó életpálya átlagkeresettől függ. A saját adataihoz bárki hozzáférhet: a szolgálati idő lekérdezése nyugdíjhoz teljesen ingyenes, a nyugdíjkorhatár betöltése előtt is kérhető.

Pharmacist,Explaining,Prescription,Medication,To,Woman,In,The,Pharmacy,For
Sokan évekkel korábban igyekeznek utánajárni, mikor, hogyan mehetnek nyugdíjba
Sokan évekkel korábban igyekeznek utánajárni, mikor, hogyan mehetnek nyugdíjba
Forrás: Shutterstock

Az ado.hu oldalon hasznos, jól követhető útmutatót találtunk ahhoz, mit kell és érdemes tennünk. 

Készülődés a nyugdíjazásra

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a „Nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra – írja az adó.hu. A portál rámutat: az „összeszámítás” megtörténik kérés nélkül is. A jogszabály szerint az ún. adategyeztetési eljárás a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 3 évvel indul, de annak sincs akadálya, hogy valaki ennél az időpontnál korábban kérje azt.

Szolgálati idő és nyugdíj, avagy ezért fontos, hogy minden adat meglegyen

Alapvetően két feltételnek kell megfelelnie annak, aki nyugdíjba szeretne menni: az illető már betöltötte a nyugdíjkorhatárt és rendelkezik elegendő szolgálati idővel. A szolgálati idő az az időtartam, amely alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkeztünk és nyugdíjjárulékot fizettünk. Ebbe beleszámít többek között maga a munkaviszony, a vállalkozói jogviszony, de a táppénz, az álláskeresési támogatás és sok egyéb más.

Az adategyeztetési eljárás során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részletes kimutatást küld a nyilvántartott adatokról.

Ezek a következők:

  • biztosításban töltött időszakok, egyéb szolgálati idők, nők esetében a nők negyven év jogosultsági idővel igényelhető nyugellátásához elért jogosultsági idők,
  • a foglalkoztatók adatai,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék,
  • és azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék fizetés.
    Mint írják, a jövedelem- és járulékadatok azért 1987. december 31-ét követően fontosak, mert a nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapítás napjáig elért nyugdíjjárulék-köteles keresetekből, jövedelmekből kell kiszámítani.

Ha az egyeztetésnél valaki hibát talál – például hiányzik valamilyen adat – jelezheti ezt a hivatalnak, csatolva a megfelelő dokumentumokat. A nyugdíjbiztosító szerv megvizsgálja az eltérés okait, a vizsgálat keretében az érintett személyt nyilatkozattételre hívhatja fel. A foglalkoztatótól vagy szervezettől adatot kérhet, helyszíni szemlét tarthat, más bizonyítási eljárást folytathat le. Továbbá 2009. december 31-ét követő időszakra az állami adóhatóságnál adategyeztetést, illetve adóhatósági eljárást kezdeményezhet – írja a portál.

Az adategyeztetési eljárás során a külföldön szerzett szolgálati idők igazoltatására is van lehetőség. Ebben a nyugdíjbiztosítási szerv nyújt segítséget: az illető megadja az adatokat és a megfelelő dokumentumokat, a hivatal pedig beszerzi a munkavégzés helye szerinti ország nyugdíjbiztosítási szervétől az ott szerzett szolgálati időről szóló igazolást.

Szolgálati idő lekérdezése nyugdíjhoz

Ahogy írtuk, az adategyeztetést korábban is kérhetjük. A legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül kérdezhetjük le az szolgálati időt, az eljárás illetékmentes, amit a lakcím szerint illetékes kormányhivatal folytat le. Adategyeztetési eljárást évente egyszer kezdeményezhetünk.

Miért van erre szükség? Röviden, mert ha valamilyen adat nem pontos, esetleg hiányzik, felvehetjük a kapcsolatot az illetékesekkel. Érdemes tüzetesen átvizsgálni a dokumentumot, hogy ne nyugdíjazáskor keresgéljünk iratokat. Ne feledjük, a szolgálati időtől is függ a nyugdíj összege – fontos, hogy minden adat rendben legyen!

Szolgálati idő lekérdezése ügyfélkapun
1. Nyissa meg a böngészőben a www.magyarorszag.hu-t.

2. A bal oldali menüsorban kattintson a „Nyugdíj” főmenüre. A lenyíló menüpontok közül kattintson az „Adategyeztetés, hatósági bizonyítvány, megállapodás” menüre.

3. A megnyíló új menüsorok közül válassza ki „01 – Hatósági nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatokról igazolás kérése” pontot.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában