Oklevélátadó

2024.07.05. 13:55

Ráció és hit: több százan vették át diplomájukat a Bazilikában

Egerben 1046-an tettek eredményes záróvizsgát, alapszakon 599, mesterképzésben 211-en teljesítették az oklevél megszerzéséhez szükséges követelményeket.

Molnár Helga

A friss diplomások átvették okleveleiket

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Oklevélátadó Díszünnepségének adott otthont az Egri Bazilika július 5-én. A Bölcsészettudományi és Művészeti, valamint a Pedagógiai Kar végzősei 10 órától, a Gazdaság- és Társadalomtudományi, az Informatikai, illetve a Természettudományi Kar hallgatói pedig 15 órától vehetik át diplomájukat.

Több százan vették át diplomájukat a Bazilikában
Több százan vették át diplomájukat a Bazilikában
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A délelőtti ünnepségen elhangzott, a 2023/24-es tanév tavaszi félévében 1168 tanuló zárta le sikeresen a tanulmányait. Egerben 1046-an tettek eredményes záróvizsgát, alapszakon 599, mesterképzésben 211-en teljesítették az oklevél megszerzéséhez szükséges követelményeket. Délelőtt 393, délután 385 tanuló vehette át személyesen a dokumentumot.

A diplomásokat dr. Ternyák Csaba, egri érsek köszöntötte.
– Szívből gratulálok önöknek. Nem csak családjuk, hanem barátaik, s az egyetem vezetése is büszke a teljesítményükre. A diploma átvételével következnek a munkásévek. De ne menjenek el Egerből üres kézzel, mindkét kezükbe jut valami. Ezért vigyék magukkal a két legfontosabbat, amit itt megtanulhattak. Erre a két ajándékra emlékezteti önöket az Eszterházy-téren található két épület, a Líceum és a Bazilika. Egyik a ráció, az értelem, a másik a hit temploma. Közös bennük, hogy mindkettőben az igazságot keressük. Vigyék magukkal az igazság szeretetét! – mondta az érsek.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, az intézmény életében az egyik legszebb, legmeghatóbb pillanata ez az esemény.
– Diplomájuk átvételével el is búcsúznak alma materüktől, ahol reményeink szerint tudást és kultúrát is tudtunk közvetíteni is számukra. Ez év november 4-én lesz 250 éve, hogy megnyitotta kapuit az intézmény, visszavárjuk ünnepünkre önöket is – taglalta.

Szavai szerint, új feladatok várnak most a végzettekre.
– A célok eléréséhez szükségük lesz önbizalomra. Ehhez szükség van ara, hogy legyenek mindig hitelesek, a hitelesség fokmérője pedig a felkészültség, a tisztesség, a jó szándék – ezekkel a szavakkal engedte útjára a friss diplomásokat a rektor.

Dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékán is elköszönt a végzősöktől.
– Eger két meghatározó épülete, a Líceum és a Bazilika közel kétszáz éve áll egymással szemben. Harmóniát és rendet sugároznak, s két nagyszerű egyéniség szellemiségét őrzik ezek a falak – emlékeztetett. Szavai szerint az egyetem az a hely, ahol a gondolat születik, növekszik és érlelődik.
– A mai napon sokféle tudományág képviselői kapnak itt diplomát – tette hozzá a dékán. 

Az ünnepi beszédeket átadták a habilitációs és doktori okleveleket, ezután az egyetem gyakorlóiskolásai adtak műsort. Ezt követően a friss diplomások vették át okleveleiket, s végül repültek is a magiszter sapkák a magasba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában