Felsőoktatás

2024.08.01. 13:55

Állami ösztöndíjas helyeket is meghirdettek az egyetemek a pótfelvételin

Kétszáznál több állami ösztöndíjas hely van még Egerben, Gyöngyösön és Jászberényben. Nappali és levelező tagozaton is lehet még felvételt nyerni az egyetemekre a pótfelvételi eljárásban, összesen 450-nél több szakra.

Heol.hu

Megkezdődött a felsőoktatási pótfelvételi időszak és még vármegyénk egyetemein is továbbtanulhat, aki az általános felvételi lejárásban nem jutott be egyik kiszemelt szakjára sem, vagy most dönt úgy, szeretne szeptembertől felsőoktatásban tanulni. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen állami ösztöndíjas képzésre 222 hallgatót vehetnek még föl, 25-öt agrár szakokra, 60-at informatikai képzésre, 120-at pedagógus szakra, 25-25-öt pedig sport, vagy természettudományos képzésre. A pótfelvételi eljárásban meghirdetett állami ösztöndíjas agrár képzések: szőlész-borász mérnöki alapszak és felsőoktatási szakképzés, gyógy- és fűszernövények. A pedagógusképzés alapszakjai: csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító, de vannak osztatlan és rövidciklusú (2-3-4 féléves) tanárképzések és a kántor alapszak. Emellett az informatika képzési terület szakja közül a gazdaságinformatikus, programtervező informatikus (alapképzés és felsőoktatási szakképzés) szakot hirdették meg. A természettudományok alapszakjai közül a biológia, földrajz, kémia, környezettan, matematika, a sporttudományi képzések közül az edző, rekreáció és életmód, sportszervezés alapszakok elérhetők állami ösztöndíjjal. Az államiak mellett önköltséges képzések is választhatók az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, amelyen a különböző tagozatokon, képzési formákban, finanszírozásban 447 szak, szakpár elérhető még.

Ponthatár-váró parti az egri Eszterházy téren
Ponthatár-váró parti az egri Eszterházy téren
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az EKKE Bölcsészettudományi és Művészeti Karán, 13 önköltséges alapszak, 67 államilag támogatható és 65 önköltséges osztatlan szak és szakpár, 19 állami és 8 önköltséges mesterképzés érhető még el. A Természettudományi Karon 13-13 állami és önköltséges alapszakot, 36-36 állami és önköltséges osztatlan képzést, 2-2 ösztöndíjas és költségtérítéses felsőoktatási szakképzés, 18 állami, illetve 2 önköltséges mesterszak érhető el. A Pedagógiai Karon 14 állami és 18 önköltséges alapszak, egy állami és két önköltséges mesterképzést hirdetett meg az egyetem. Bő kínálat van az Informatikai Karon is, hiszen állami finanszírozással hét alap-, 34 osztatlan, négy felsőoktatási szakképzés és kilenc mesterképzés érhető el, míg önköltséges formában tíz alapszak, 34 osztatlan képzés, öt felsőoktatási szakképzés és három mesterszak választható. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon alapszak csak önköltséges formában tanulható, 13-at hirdettek meg, osztatlan képzések közül két-két állami és önköltséges, felsőoktatási szakképzésből 12 önköltséges, valamint mesterképzésben öt állami ösztöndíjas és négy költségtérítéses formában érhető el.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán gazdasági, agrár és informatikai képzéseket hirdettek meg, állami ösztöndíjas helyek is vannak még, az egésze egyetemen még négyszáz. Gazdasági alapképzések zömében csak levelezőn és önköltséges formában érhetők már el (emberi erőforrások, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, utóbbi nappalin is), az agrárszakok között alap- és mesterképzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre is vesznek föl hallgatókat államira és költségtérítésesre is, ilyen szakok a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, a vidékfejlesztési agrármérnök, a gyógy- és fűszernövények, vagy az informatikai szakok közül a gazdaságinformatikus. Egy kivétellel a meghirdetett képzések levelezősek Gyöngyösön.

A továbbtanulni vágyók egy helyre jelentkezhetnek, a felvételi ponthatár pedig nem lesz alacsonyabb az általános eljárásban megállapítottnál. A határidő augusztus 7., több szakon felvételi vizsga is kötelező.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában