Heol.hu podcast

2024.08.28. 16:00

Az átalakuló borfogyasztási szokásokról is kérdeztük dr. Hauser Zoltánt

Eger friss díszpolgáráról, dr. Hauser Zoltánról szűkebb pátriánkban legtöbben azt tudják, hogy három cikluson át vezette – előb főigazgatóként, majd rektorkét – a nevében ma már a katolikus jelzőt is viselő Eszterházy Károly Főiskolát. A benfentesek ugyanakkor azt is tudják róla, hogy az ifjúként a Hegyaljáról egy másik borvidékre megérkező embert újra megérintette a bortermelés varázsa.

Sike Sándor

Dr. Hauser Zoltán egyetemi rektort a borfogyasztási szokásokról kérdeztük

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Podcastünkben dr. Hauser Zoltán elmondja, hogy úgy negyven évesen fogtak bele – a szintén hegyaljai származású – barátjával, dr. Kis-Tóth Lajossal és megvettek egy pincét a Szépasszony-völgyben. Időközben tagjai lettek a most éppen szunnyadó állapotban lévő Egri Bormíves Céhnek, az Európai Borlovagrend Egri legátjába is bekerültem, ami átalakult Egri Bikavér Borlovagrenddé.

– Az a kérdés vetődött fel, hogy mit lehet arról tudni, hogy én és a bor miért. A Hegyalján születtem, egy kis faluban, ahol a szőlő központi kérdés volt. Apám – bár autodidakta, meg aranykoszorús mezőgazda – szőlővel foglalkozó ember volt. A tudatom ébredésétől a szőlő és a bor ott van az életemben. Tizenéves korában azért az ember meg tudja utálni a dolgot egy kicsit, mert mikor a fater állandóan a szőlőbe, meg a pincébe visz, nem inni természetesen, hanem munka meg dolog van, más gyerek meg focizni, meg buliba megy, akkor annyira nem szerettem ezt a dolgot – visz közelebb podcastünkben az egyetem nyugalmazott rektora annak megértéséhez, hogy a borhoz való erős kötődéséhez bizony rögös út vezetett.

Elmondás szerint kellett az újbóli összetalálkozáshoz Eger, vagyis, hogy csöbörből vödörbe kerüljön: mert elhagyta a Hegyalját és elérkezett egy másik területre, ahol a bor ugyanolyan központi kérdés. 
Itt viszont érthető módon nem távolodtam, hanem közeledtem hozzá, minden ember életében a 20 és 40 év közötti időszak a család- és otthonteremtés ideje, így se idő, se tehetség nem volt azonban hozzá. Így jó negyven évesen kezdtem csak el ezzel foglalkozni. Általában, ha mi beszélünk valamiről a barátommal, akkor meg szoktuk említeni a másikat, tehát Kis-Tóth Lajos barátommal – aki szintén Hegyaljáról, Sárospatakról származik – úgy döntöttünk, hogy akkor mi ezzel most elkezdünk foglalkozni komolyan. Vettünk a Szépasszony-völgyben egy – nagyon leromlott állapotban lévő – pincét 1996-ban. Innen kezdődött a történet – idézi vissza a kilencvenes évek közepén történteket dr. Hauser Zoltán

És, hogy milyen "történetekről" is van szó? Ez kiderül podcestünkből, amelyben egyebek között szó van ebben a Szőlészeti és Borászati Kutatóközpontról, a kiváló egri borászgenerációról, a Főiskolai Tudásközpont és a bor kapcsolatáról, illetve a két barát által a völgyben működtetett Magister Borászatról.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában