Pezsgőkóstoló

2024.08.06. 13:55

Belehúznak a borászok: 6 napos lesz az egri Vino Magnum

Idén számos újdonsággal, Vino Magnum néven tartják meg a borvidék augusztusi boros eseményét. 6 napon keresztül borászati szaktekintélyek, influenszerek, filmek, borok és a gasztronómia körül forog majd minden Egerben.

Szabadi Martina Laura

Az Egri Borút Egyesület szervezésében és az Agria Film Kft. lebonyolításában valósul meg augusztus 15. és 20. között a Vino Magnum, azaz a Vino Kóstoló Ünnep Egerben – mondta Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón kedden a Petrény Borbankban. 

Berényi Tamás, Pulay Polett és Petrény Attila
Berényi Tamás, Pulay Polett és Petrény Attila
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Pulay Polett, az Egri Borút Egyesület alelnöke elmondta, olyan új lehetőségeket valósítanak most meg, melyeket már egy ideje szeretnének kipróbálni. 

– Elismert, a borász szakmában jártas vendégek, influenszerek emelik a rendezvény nívóját. A megnyitó után rögtön egy panelbeszélgetésen vesz részt Sass Dániel gasztro- és Piskor Fanni borszakértő. Ők nem csak szakmailag elismertek, de online felületen is népszerűek és ismertek – magyarázta a borász. Hozzátette, lesz belvárosi séta, dűlőtúra, is a szakmai és szórakoztató rendezvényeken túl. Igyekeznek a vendégekkel megismertetni a borvidéket, a helyi kultúrát és értékeket.

– Szintén újdonság, hogy az összes kiállító, aki rendelkezik pezsgővel, az kihozza a rendezvényre és ezeket az italokat is lehet majd kóstolni. Eddig nem volt lehetőség pezsgőt kóstolni, pedig jó néhány ért el neves versenyeken helyezést – emelte ki.

Petrény Attila, az Egri Borút Egyesület elnöke elmondta, a Vino eddig is az egyesület legfontosabb eseménye volt, de most egy erősebb, még nagyobb, színvonalasabb rendezvényt hoznak létre, ezt jelzi a latin magnum, azaz nagy kifejezés is a rendezvény nevében.

– Hosszabb rendezvényt tartunk idén, erős szakmai programokkal, minikonferenciával. Mindezzel a borturizmus erősítését szeretnénk megvalósítani, mert a borvidéken nem elég hangsúlyos. A villányi borvidékről hívtunk borászokat és az ottani borút egyesület tagjait, hiszen ott erős a borturizmus, jó példákkal tudnak szolgálni – ismertette. Azt is elmondta, hogy a Vino kóstolót a jövőben is szeretnék a mostanihoz hasonló volumentű rendezvényként megtartani.

Berényi Tamás elmondta, hogy új dekorációs elemek, többnyelvű kommunikáció és egyéb újítások is várják majd a 6 nap alatt.

– Lesz fotófal, 4 méteres totemoszlop, és 3 méteres borospalack is, illetve padlómatricák, füzérek. Az a cél, hogy a különleges dekorációval felöltöztessük a Dobó teret. Igyekszünk megszólítani a külföldi turistákat is, angolul és lengyelül is több felületen kommunikálunk. Szintén újdonság idén, hogy az eldobható műanyagpoharak helyett gyakorlatilag borospohár kölcsönzésre adunk lehetőséget. A borvidék pohara 1800 forintba kerül majd, és vissza lehet váltani, 1300 forintért a használatot követően – mondta a lebonyolításról.

A programban idén is több helyi zenekarnak biztosítottak fellépési lehetőséget, de nem hiányoznak az országosan ismert előadók sem. Az első napon például az Andörkaver lép fel, de koncertezik a Magyar Balázs akusztik, lesz Dévényi Disco Show, fellép a Simple Acoustic és a Cabaret Band is például számos dj mellett. Új helyszínként a Végvári vitézek terén BorMozival és olyan alkotásokkal várják majd az érdeklődőket, mint az Imádlak utálni, Elvis, Bohém Rapszódia, Grease, Mamma Mia vagy a Bor, Mámor, Provance.

A kóstolóra kitelepül a Besenyei Borház, a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, az Academia Birtok, az Eger Soul, Juhász Péter Pincészete, a Juhász Vin a Fröccskössel, a Kovács Nimród Winery, az Egri Csillag Borpatika, a Lajos-király Manufaktúra, a Petrényi Winery, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Thummerer Pincészet, a Torma Pince, a Varga Pincészet, a Villa Völgy Pincészet, a Wanda Bor és Pogácsaház illetve a Vincze Béla és Mészhegy Kft. A gasztronómiát a Bodega Burger és BBQ, a Pont. Gasztroműhely, a Gasthaus erősíti, de lesz kürtöskalács és csavart fagylalt is, illetve kézműves alkotók is kitelepülnek.

– Az államalapítás ünnepén is folytatódik a rendezvény, de a borászatok mellett az augusztus 20-i programoknak adtunk teret, s nem marad el a tűzijáték sem – mondta Berényi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában