Dinnyeszezon

2024.08.10. 11:25

Ezért érdemes rengeteg görögdinnyét enni, másnaposságra is jó

Dübörög a dinnyesszezon és várhatóan szeptemberig kiváló minőségű magyar gyümölcsöt vásárolhatunk a piacokon, üzletekben. Sok érv szól mellette: méregtelenít, egyensúlyba hoz, fogyaszt, jó másnaposságra, lassítja az öregedést.

Barta Katalin

Az idei hazai dinnye bőségesen termett és kiváló minőségű. Sok árusnál már darabra is adják 1-2 ezer forintért. A nagyobb üzletekben kilóját kétszáz forintért kínálják. A nyár egyik legegészségesebb gyümölcse. Agrárszakemberek szerint az idei szezon egészen szeptember végéig kitart. A mindmegette.hu segítségével mutatjuk, hogy miért érdemes minél többet enni belőle.

Grandfather,And,Grandchildren,Sitting,On,A,Porch,With,Slices,Of
A görögdinnyének rengeteg jó tulajdonsága van
A görögdinnyének rengeteg jó tulajdonsága van
Forrás: Shutterstock

Íme kilenc, megdönthetetlen érv a dinnyeevés mellett: 

  1. Másnaposságra is jó: A görögdinnye az egyik legjobb másnaposság elleni szer. A dinnyelé ugyanis tartalmazza a szervezet számára szükséges alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat. Ha előző este túl sok alkoholt fogyasztottunk, másnap csak turmixoljuk össze a kockákra vágott görögdinnyét néhány szelet uborkával, egy lime levével, kevés vízzel, majd adjunk hozzá mentalevelet. Az így készített turmix rendkívül jót tesz a megterhelt gyomornak, nem mellesleg nagyon tápláló és frissítő ez az ital.
  2. A görögdinnye méregtelenít: A görögdinnye igazi nyári szezon gyümölcs, de a külföldről behozott termékeknek köszönhetően az év nagyobb részében is elérhető. S mivel magas a víztartalma, ideális választás a szervezet méregtelenítő folyamatainak támogatásához. A görögdinnye segít a szervezetnek megszabadulni azoktól a méreganyagoktól, amelyek lelassítják az anyagcserét. Természetesen mielőtt bármilyen drasztikusabb diétába kezdenél, javasolt a kezelő orvossal is egyeztetni.
  3. A görögdinnye fogyaszt: A görögdinnye segít a fogyásban. Egy csészényi görögdinnye ugyanis kevesebb mint 50 kalóriát tartalmaz. Ez a csodásan finom és lédús gyümölcs kiváló eleme lehet a fogyókúrának. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig gyors telítettségérzetet ad. Érdemes beépíteni mindenképp bármelyik egészségmegőrző étrendbe, és minél többet fogyasztani belőle nemcsak a nyári szezonban.
  4. Egyensúlyba hoz: Egy-két kis tálnyi görögdinnye jelentős mennyiségű A-, B6- és C-vitamint tartalmaz, nem mellesleg nagyon értékes káliumforrás is, ami szükséges a szervezet vízháztartásának egyensúlyához. A káliumnak a magnéziummal együtt erős a szerepe az izomgörcsök megelőzésében is.
  5. Ha kell a lendület: A görögdinnye magas citrullin tartalmának köszönhetően fokozza a vérkeringést, ezáltal javítja az aktív izmok tápanyag- és oxigénellátását. A citrullin a testünk természetes méregtelenítő folyamataiban is részt vesz, ahogyan a magas vérnyomás ellen is jótékony hatással bír.
  6. Természetes gyulladáscsökkentő: A tökfélékhez hasonlóan a görögdinnye is segíthet a gyulladások csökkentésében, így akár az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére is alkalmas lehet. A gyümölcs szinte átmossa az ízületeket, támogatja a szervezetben lévő lerakódások eltávolítását.
  7. Üdítő helyett igazi szomjoltó: A görögdinnye 92 százalékban tartalmaz    vizet, így kirándulás közben vagy piknik alkalmával kellemesen felfrissít és tökéletesen oltja a szomjat. Kiválóan alkalmas a szervezet hidratálására a forró nyári napokban. A hőmérséklet emelkedésével készíthetünk belőle hűsítő görögdinnye limonádét, frissítő turmixot, sorbetet és salátát is.
  8. A görögdinnye lassítja az öregedést: A gyümölcs likopin tartalmának köszönhetően támogatja a bőr megújulását. Lassítja ugyanis bőrünk oxidációs folyamatait, amelyek az öregedésért felelősek. Kiváló ellenszere a ráncoknak és az öregedés okozta bőrhibáknak, pigmentfoltoknak.
  9. Javítja a májfunkciókat: A nyár kedvelt gyümölcs még a májfunkciók javításában is jótékony szerepet játszik. Ezzel pedig egyrészt megtisztítja a májat a toxikus anyagoktól, másrészt annak működését is támogatja. Hatására jóval energikusabbnak, fittebbnek érezhetjük magunkat. Ezért is érdemes belőle minél többet enni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában