Ha fákkal találkozunk

2024.08.15. 14:25

Gárdonyi tamariskáját is megismerhettük a 2. Virágos Egri Sétán

Másodszor tartottak Virágos Egri Sétát, ezúttal új útvonalon. A Gárdonyi kert, az Érsekkert és a vár növényvilágát is megismerthették a résztvevők.

Heol.hu

Idén a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyen tematikus kategóriában, virágos városi és falusi séták versenyében is megmérkőzik Eger – mondta Ferenczy Tamás főkertész csütörtökön a Gárdonyi kertben a második Virágos Egri Séta alkalmával. Ismertette, hogy a kert növényvilágának, Gárdonyi fáinak bemutatása után a várba, majd a Dobó tér irányába, onnan az Érsekkertbe kalauzolják a résztvőket Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető és Hacsi Tamás tájépítész segítségével. A strandra is ellátogatnak ahol a mocsári ciprust és a mammutfenyőt is megmutatják a résztvevőknek. Az elsőhöz hasonlóan a második sétához is sokan csatlakoztak, helybéliek de a városba látogató turisták is kíváncsiak voltak a szakemberek által vezetett ismertetőre.

Gárdonyi tamariskáját is megismerhettük a 2. Virágos Egri Sétán
Gárdonyi tamariskáját is megismerhettük a 2. Virágos Egri Sétán
Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– Egernek jelentős természeti értékei vannak. Megmutatjuk az érsekkerti platánfánkat is, mely jelenleg vezeti az Év fája versenyt, reméljük minél többen szavaznak a fára – mondta Ferenczy.

Szalainé Király Júlia a Dobó István Vármúzeum irodalomtörténésze és főmuzeológusa elmondta, Gárdonyi Gézának szívügye volt a kertje. Először a kisebb házat vették meg, majd a mellette álló területet amire építkeztek, végül a házak előtti és mögötti területet is. A hátsó részben gyümölcsös és zöldséges kert illetve botanikuskert is volt. 

– Ha találkozunk fákkal, növényekkel, meg kell őket értenünk – mondta  Badacsonyiné Bohus Gabriella. Kiemelte, hogy a növények szimbolikus jelentésének megismerésével a Szentírás olvasása közben is feltárul egy mélyebb tartalmi réteg.

Hacsi Tamás bemutatta, Gárdonyi egykori háza mellett álló tamariskát még az író ültette. Jó érzékkel, hiszen jól bírja a mediterrán növény a forró nyarakat. A kertben álló vasfa szintén az író korából származik, ahogy a kínai papír eperfa is. A várban elmondta, soha nem voltak nagy zöldterületek az erődítményben, egy ábrázolás szerint egy mégyosztatú díszkert volt a palota nyugati oldalán csak. A résztvevőknek megmutatta azt is, hogy egy szakmai oldal segítségével hogyan határozható meg a palota udvarán álló japán akác értéke és kora. A 84 éves fa több mint 14 millió forintot ér.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában