Biztonságos közlekedés

2024.08.05. 21:48

Közlekedési tippek: mikor kell irányjelzőt használni?

A szabály megszegése nemcsak balesetveszélyes, hanem bírságot és büntetőpontot is von maga után. A Heves vármegyei rendőrök a jövőben fokozottan fogják ellenőrizni az ilyen jellegű szabályszegéseket.

Heol.hu

Azon túl, hogy az irányváltoztatás és irányjelzés szabályainak megszegése rendkívül bosszantó jelenség, kifejezetten balesetveszélyes szabályszegés – tette közzé Facebook oldalán a Heves vármegyei rendőrség

Mint írják, aki járművel irányt változtat, köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni. A KRESZ feketén-fehéren meghatározza, mely esetekben kötelező az irányjelző használata a járművezetőknek. A szabály megszegése nemcsak balesetveszélyes, hanem bírságot is von maga után, valamint büntetőpontot. 

Mikor is kell használni az irányjelzőt?

  • Sávváltás: minden sávváltás előtt jelezni kell a szándékot, 
  • Kanyarodás: mind balra, mind jobbra kanyarodás előtt használni kell az irányjelzőt, 
  • Előzés és visszasorolás: előzés megkezdésekor és a visszatéréskor is használni kell az indexet,
  • Körforgalomban való közlekedés: a körforgalmú útra történő bekanyarodást nem kötelező jelezni, viszont a körforgalomból kihaladást minden esetben jelezni kell. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában