Tárgyalótermi előzetes

3 órája

A gyermekek elhanyagoltak, tartósan tetvesek voltak, kiskorú veszélyeztetése a vád

Kiskorú veszélyeztetése, életveszélyt okozó testi sértés, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése. Egyebek között ezen vádak alapján indult büntetőpereket tárgyalnak vármegyénk bíróságai ezen a héten az Egri Törvényszék tárgyalási jegyzéke szerint.

Sike Sándor

Kedden a Gyöngyösi Járásbíróság tart előkészítő ülést K. S. és társa büntetőperében kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt. Mint azt a vádirat tartalmazza, a két terhelt élettársi kapcsolatából 13 év alatt hat gyermek született. A vádlottak éveken át az alapvető szülői kötelezettségeiket sem teljesítették a hat gyermekük vonatkozásában, gyermekeik megfelelő ruházatáról nem gondoskodtak,  így ők rendre  mosdatlanul, piszkos, nem az aktuális időjárásnak megfelelő, elhanyagolt  öltözetben jelentek meg az iskolában és az óvodában.

A személyi higiénia hiánya folytán a gyermekek tartósan tetvesek voltak. A vádlottak a gyermekek lakhatási  higiéniájának megteremtéséről sem gondoskodtak, mindkét lakóhelyükön az udvar  és a lakás háztartási hulladékkal szennyezett volt. A kiskorúak az időszakos védőoltásokat sem kapták meg megfelelő időben.  
A szülők súlyos kötelezettségszegését észlelő hatósággal a gyermekek helyzetének  javítása érdekében a vádlottak tudatosan nem működtek együtt. Az  oktatási intézmények felhívására sem reagáltak. A terheltek az iskolások nevelési kötelezettségének  sem tettek eleget, a gyermekek iskola látogatásait kellően nem kontrollálták, amelynek eredményeként a tanköteles kiskorúak hosszabb időn át hiányoztak az általános iskolából. A gyermekek fejlesztésére felajánlott státuszvizsgálatokra a szülők nem vitték el a kiskorúakat.

Tárgyalást tart viszont az Egri Járásbíróság szerdán P. A. és társa ügyében. Őket a hulladékgazdálkodás rendje  megsértésének bűntettével vádolja az Egri Járási Ügyészség. A vádirat lényege szerint ismeretlen személy évek alatt megközelítően 160 köbméter háztartási hulladékot helyezett el az elsőrendű vádlott tulajdonában lévő ingatlan területén. 
Az ittas állapotban lévő elsőrendű terhelt rávette a szintén ittas állapotú vádlott társát arra, hogy gyújtsa meg az ingatlanon elhelyezett hulladékot annak  eltüntetése érdekében. A felgyújtásra rávett ember a hulladékot a nála lévő gyufával  meggyújtotta, majd a vádlottak a tüzet hátrahagyva a helyszínről távoztak. A tűz nagy lángokkal kezdett égni, amelyet a helyszínre kiérkező tűzoltók rövid időn  belül eloltottak – rögzíti a vádirat.


Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában