Világnap

2024.09.14. 15:45

A szepszisre figyelmeztetett a hatvani kórház a világnapon

A szepszis egy életveszélyes állapot.

Heol.hu

A Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet a szepszis világnapjára, mely szeptember 13-án volt, hívja fel a figyelmet a közösségi oldalán. Mint írják, a szepszis egy életveszélyes állapot, és a fertőzések egyik legsúlyosabb szövődménye lehet. A szepszis gyors felismerése és kezelése életet menthet.
– A szepszis akkor alakul ki, amikor a szervezet egy fertőzésre adott válaszreakciója kárt okoz saját szöveteiben és szerveiben. Ez súlyos szervkárosodáshoz és akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik időben. Évente világszerte 47–50 millió embert érint a szepszis, és sajnos ebből 11 millió eset halállal végződik, melyek közül 6 millió csecsemő. A megbetegedések 80 százaléka kórházon kívül alakul ki. A leggyakoribb kiváltó kórképek a tüdőgyulladás, a húgyúti és a hasi szervek fertőzései – részletezik.

A legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak az 1 évesnél fiatalabb gyermekek, a 60 évesnél idősebbek, valamint azok, akik krónikus alapbetegségekkel küzdenek. A túlélők több mint felénél hosszú távú szomatikus vagy mentális egészségkárosodás alakul ki.
– A szepszis egyes esetekben megelőzhető védőoltásokkal, tiszta ivóvíz használatával, biztonságos környezetben történő szülésvezetéssel, felelős antibiotikum-használattal, megfelelő kézmosással, a kórházi fertőzések visszaszorításával, valamint korai felismeréssel és megfelelő oktatással – teszik hozzá.
A szepszis figyelmeztető jelei gyors légzés vagy nehézlégzés, extrém gyengeség vagy fáradtság, hidegrázás, magas láz, vagy erős verejtékezés, zavartság, tudatzavar, aluszékonyság, gyors szívverés.
– Ha a fentiek közül bármely két tünet együttes megjelenését észleled fertőzéssel társulva, azonnal fordulj orvoshoz! – emelik ki.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában