Abasári ásatás

2 órája

A csontmaradványok egyre többet árulnak el magukról Abasáron

Dr. Dudás-Boda Eszter igazságügyi antropológus végezte a feltárt sírokban talált emberi maradványok elemzését. A csontmaradványok alapján sok elhunyt temetéskori életkora, neme, egyes betegségei is megállapíthatók.

Szabó István

Az abasári Bolt-tetőn 2020-tól feltárt sírokban fekvő csontmaradványok elemzését dr. Dudás-Boda Eszter, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Bűnügyi Igazságügyi Szakértői Igazgatóság igazságügyi antropológus szakértője végezte. A Magyarságkutató Intézet (MKI) által szervezett, az abasári ásatással kapcsolatos tavaszi, első tudományos konferencián azokról a csontmaradványokról beszélt a szakértő, amelyek egy díszített fedlapos sírban, több rétegből kerültek elő. Mint mondta, a feltárt leletek származása a XV. és a XI. századra tehetőek. Az igazságügyi antropológiai vizsgálatok során megállapítást nyert az elhunytak temetéskori életkora, neme, egyes betegségei is, tette hozzá.

 A három rétegben talált csontmaradványok ebben a fedlapos sírban voltak
 A három rétegben talált csontmaradványok ebben a fedlapos sírban voltak 
Forrás:  Czímer Tamás/Heves Megyei Hírap

– Összesen 3 rétegben voltak a sírban a csontmaradványok. Az S8-as legfelső rétegben egy osszárium volt, tehát nem anatómiai rendben voltak megtalálhatóak a leletek. Ebben a rétegben azonban volt 2 maradvány, az S46-os és az S47-es, amelyeket anatómiai rendben találtunk meg. Az S8-as réteg alatt voltak az S56-os és az S57-es maradványok. Vélhetően ennek a két személynek a neve szerepelt a sír fedlapján, János és Mihály. Ők is anatómiai rendben hevertek a sírban. Közvetlenül e két utóbbi maradvány felett is volt egy réteg, ami az S56 és S57 feletti maradvány neveket kapták. Ezek a maradványok nem anatómiai rendben voltak. Az eddig ismertetett maradványok vélhetően XV. századiak. Az a réteg, ami az S57-es maradvány alatt volt, viseli az S58-as nevet. Ezek vélhetően XI. századiak. Nem anatómiai rendben, azonban testtájanként elrendezve voltak a sírban. A maradványok többsége férfiaktól származik, azonban az S58-as rétegben női morfológiai nemű csontok is voltak. A csontok többsége 18-39 éves, illetve 40-60 éves életkori csoportokba tartozott, de fellelhetők voltak 0-14 éves, 15-17 éves, valamint 60 év feletti korcsoportba tartozó személyek maradványai is. Szinte mindegyik rétegben volt valamilyen trauma, patológiás elváltozás, eszköz okozta, gyógyult sérülés. Vélhetően a korabeli életmódból, életkörülményekből fakadóan az egyének életében diszkonform érzetet, valamint fájdalmat okozhattak. Nem volt fellelhető azonban olyan trauma, patológiás elváltozás, illetve sérülés, ami az élettel összegyeztethetetlen lett volna – részletezte dr. Dudás-Boda Eszter.

A rétegeken fölülről lefelé haladva folytatta a szakértő a vizsgálati eredmények közlését.

– Az S8-as kevert rétegben tehát nem anatómiai rendben voltak megtalálhatók a csontmaradványok, amelyek legalább 9 személytől származnak. A morfológiai neme mindnek férfi, legalábbis azokon a csontokon, amelyeken a nembecslést el lehetett végezni. Elhalálozási kor tekintetében átlagosan 54 év feletti személyekről van szó. Volt azonban 2 olyan maradvány, ahol a csontosodási folyamat nem fejeződött be. Itt tehát azt feltételezhetjük, hogy fiatal személyekről van szó, akik becsült elhalálozási kora 14-20 év között van. Egy jobb oldali singcsont maradvány a mérete alapján 1-1,5 éves gyermektől származtatható. Az itt található személyek becsült testmagassága 162 és 171 centiméter közötti. Ebben a rétegben volt még egy nagyon érdekes maradvány: egy jobb oldali combcsontnak a térdízület felőli végén a test középpontja felé néző belső részét valamilyen éles eszköz leválasztotta a combcsont többi részétől, és el is mozdul, mintegy 1,5 centiméterrel feljebb tolódott, és ebben a pozícióban rögzült, majd be is gyógyult. Azaz, a személy még jó darabig élt a sérülés után – magyarázta dr. Dudás-Boda Eszter.

 

A csontmaradványok között kakukktojás is akad

Az igazságügyi antropológus S8-as réteggel kapcsolatos csontmaradványok közül négyről beszélt részletesen. 

– Az S46-os maradvány anatómiai rendben volt megtalálható. Egy férfi nem teljes maradványa ez, becsült elhalálozási életkora 54 és 68 év közötti. Az S47-es maradvány sem teljes. Gyakorlatilag egy bordakosár, tehát bordák és csigolyák alkotják. Hiányoztak azonban azok a csontok, amelyek alapján a morfológiai nem becslését megbízhatóan el lehetett volna végezni. Az elhalálozási kor 65 év fölöttire tehető. Három balodali bordán gyógyult törés nyomai láthatók. Az S56-os maradvány szintén anatómiai rendben volt, egy személytől származik. A morfológiai neme szerint férfi maradvány nem teljes, a felsőtest hiányzik, 45-58 éves kora között halhatott meg. Végül, az S57-es maradvány az előbbi mellett volt, ez is anatómiai rendben. Egy személytől származik, viszont néhány szám feletti csont volt itt: például két koponyatöredéket találtunk. Az egyik koponyamaradvány alapján 30 év alatti, a másik  szerint 30 év feletti elhalálozási kort lehet becsülni. A vázcsontok általános állapota alapján azt lehetett megállapítani, hogy azok a 30 év feletti koponyamaradványhoz tartoznak. Az illető férfi volt, és 54-68 éves kora között hunyhatott el. A 30 év alatti koponyamaradvány egyelőre kakukktojás – sorolta dr. Dudás-Boda Eszter.

– Az S56 feletti maradványok nem anatómiai rendben voltak, nem is teljesek, és legalább 4 személytől származnak. Olyan csontok voltak megtalálhatók itt, amelyek alapján a morfológiai nemet, illetve az elhalálozási kort nem lehetett megbecsülni. Az S57 feletti maradványok sem anatómiai rendben voltak, legalább 3 személytől származnak, minden testtájról találtunk maradványokat. A törött koponya morfológiai neme férfi, becsült elhalálozási kora 40-45 év között van. Azonban a kulccsont és a bordák alapján 30-35 év közötti elhalálozási kor feltételezhető. Itt testmagasságot is lehetett becsülni, ami 155 és 167 centiméter közé tehető. Egy gyógyult bordatörés is megállapítható – mondta dr. Dudás-Boda Eszter.

Általánosan megállapítható az eddigi valamennyi maradványnál a csonthártya-, illetve ízületi gyulladás, az entezopátia és a Schmorl hernia gyakorisága, tette hozzá a szakértő. 

A harmadik réteg az S58-as, amely az S57 alatt volt. Itt az addigi XV. századi csontmaradványokkal ellentétben már vélhetően a XI. században élt emberek maradványait tárták fel.

– Legalább 7 személyről beszélhetünk ez esetben. Nem anatómiai rendben voltak, de testtájanként el voltak rendezve a csontok, kvázi az összes testtáj. Morfológiai nem szerint nőket és férfiakat is temettek ide. Ez azért érdekes, mert az előző maradványok között csak férfiak voltak. Azért is érdekes még ez a réteg, mert nagyon sok fiatalon meghalt személy maradványát tartalmazza. A becsült elhalálozási kor változatos: vegyesen fellelhető volt 1,5-2 éves, 8-9, 11-18, 16-25, 20-30 éves és 40 év körüli. Patológiás szempontból érdekes egy blokkcsigolya. Ez azt jelenti, hogy két csigolya – egy 2-es és 3-as nyakcsigolya – teste összecsontosodott. Az egyik combcsonton gyulladásos csontátépülés volt, ami nagyon fájdalmas lehetett – összegezte dr. Dudás-Boda Eszter.

Mint ismert, az Aba Sámuel király egykori központját feltárni, és az egykori uralkodónk sírját megtalálni hivatott régészeti munka 2020 őszén kezdődött az MKI szakemberei által az abasári Bolt-tetőn. Zajlik az eddig feltárt, mintegy 1800 négyzetméteres lelőhelyrész teljes körű tudományos feldolgozása. Október 2-án immár a második tudományos konferenciát rendezi e témában az MKI.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában