Programok

9 órája

Kadét Kupa, sportválasztó és ingyenes képzések: mindez az Egri Norma Alapítvány szervezésében

Több programmal készülnek. A Egri Norma Alapítvány nem tétlenkedik, sok dologról beszámoltak.

Molnár Helga

Sajtóreggelin számolt be a legfrissebb fejleményekről az Egri Norma Alapítvány csütörtökön. Több témát is érintettek, elsőként Herman István, az Egri Norma Alapítvány kuratóriumi elnöke az október 15-ei Kadét Kupa részleteit taglalta. Mint mondta, már harmadik éve, hogy az Egri Norma Alapítvány a honvédséggel közreműködve megszervezi a 60-as Kupa elnevezéssel kadét járőrversenyt rendez azoknak a középiskolásoknak, akik részt vesznek iskolájukban kadétképzésben. Ez persze nem kizáró ok, más középiskolás csapatok jelentkezését is szívesen vették.

– 15 csapat, 100 versenyzője áll, rajthoz a Dobó térről induló és a várban végződő megmérettetésen, mely nyolc állomásból áll majd. Heves vármegye csapatai mellett, Pest és Jász-Nagykun Szolnok vármegyéből is érkeznek versenyzők – mondta.

Egri Norma Alapítvány szervezi a versenyt
Próbára tette a kadétokat az érsekkerti akadálypálya már a korábbi években is. Az Egri Norma Alapítvány idén is sikeres versenyre számít
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A következő téma a 60-as szalon volt, amely egy hadtörténelemmel foglalkozó előadássorozat. Ennek első része már lezajlott, a második, amelynek szintén a Bródy Sándor Könyvtár ad helyet, október elsején lesz. Az előadó Herman István lesz, s a Heves megyei bakák a Hétközség-fennsíkon vívott harcairól beszél majd. A 60-as szalon előadásaival egyébként minden hónap első keddjén találkozhatnak.

Az Egri Norma Alapítvány feladatának ­tekinti többek között a kulturális és történelmi örökség megóvását is. Ennek egyik fontos eleme egy emléksétány létrehozása volt, amellyel az I. világháborúban elhunyt egri hősi halottak előtt tisztelegnek a Kossuth Lajos és Klapka György utca közötti Eszperantó sétányon, a patakparton. Most ezt kívánják kiegészíteni a II. világháborús hősök nevével.

– Közel hatszáz nevet fogunk megjeleníteni, s terveink szerint jövő májusra el is készül. Ehhez kapcsolódik majd egy honlap is, ott a nevekhez tartozó minden egyéb adat megtalálható lesz – tette hozzá Herman István. A sajtóreggelin felidézték, hogy augusztus 20-án Budapesten a Károlyi-Csekonics Palotában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől vette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet az Egri Norma Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az Egri Norma Alapítvány ingyenes képzései és a sportválasztó

Somogyi Mónika, az alapítvány szakmai vezetője a képzésekről is szólt. Elhangzott, hogy három alkalmas pályázatokról szóló ingyenes tréningeket hirdettek, amelyek révén az érdeklődők megismerkedhetnek a pályázatírás rejtelmeivel gyakorlatorientált módon. A képzések időpontja október 22-e, 29-e és november 5-e. A képzések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, ehhez ide érdemes kattintani. S végül az elmaradt sportválasztóról is esett néhány szó. Az eredeti szeptember 14-én lett volna, de sajnos elmosta az eső, így új időpontot kellett találni, s ez 2025. május 24-e. Ám a jövő őszre tervezett őszi sem marad el, így jövőre kettő ilyen esemény lesz majd.

És egy kis ízelítő, ilyen volt a tavalyi Kadét Kupa:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában