A gyerekek már várják!

2024.09.08. 10:05

Elindult a jelentkezés az Egri vár őszi múzeumpedagógiai programjaira

Történelmi titkok feltárása, új alkotási módok kipróbálása, színek keverése és igazi gasztronómiai élmény várja idén is az iskolásokat. Az Egri vár Tarisznyavári Mulatságok tematikus hetére érdemes időben jelentkezni.

Hornyák Réka

A nyári szezon végével nem ér véget a programkavalkád a Dobó István Vármúzeumban. Szeptember 24. és október 4. között idén is megrendezik a Tarisznyavári Mulatságok tematikus hetet egri és Eger környéki iskolások részére. Az idei téma a gasztronómia, amin keresztül az érdeklődő csoportok bővíthetik történelmi tudásukat, alkothatnak és múzeumi műhely munkában is lehet részük, árulta el a vármúzeum sajtótájékoztatóján Valkóné Révai Renáta, kommunikációs- és közönségforgalmi osztályvezető. 

Tavalyi Tarisznyavári Mulatságok a Dobó István Vármúzeum Várműhelyében
Tavalyi Tarisznyavári Mulatságok a Dobó István Vármúzeum Várműhelyében
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A gyár titkai rejtik a legszebb díszeket

A bélapátfalvi keménycserép gyár közel 100 évig az ország legjelentősebb üzeme volt, ahol most a gyerekek tányérfestés foglalkozáson megismerhetik gyár történetét, edényjegyeit és díszítési stílusait. Az eredeti motívumok alapján és a díszítőfestés műhelytitkainak megismerése után pedig a gyerekek megfesthetik saját tányérjukat. 

A programra várják általános iskolák alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok és osztályok jelentkezését is. További információról Földi Viktóriánál lehet érdeklődni a 06 30 7268117-es telefonszámon. 

Az ezerarcú növényvilág színeiben

Hogyan készítettek a régmúlt korokban évszázadokon keresztül tartós, ragyogó színű festékeket? A vadon növő és a termesztett növények közül sokat fűszerezésre vagy lakomákon csemegéknek használtak, de ismerték azokat az eljárásokat is melyek segítségével kelméket, papír, fa- és falfelületeket színezhettek. A foglakozáson többféle festéket készíthetnek el a diákok, felidézve a korabeli módszereket. Végül az így nyert színekkel mindenki megfestheti a saját választott képét. 

Ezen foglalkozásra is szintén általános iskolák alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok és osztályok jelentkezését várják. Bővebben Veréb Emesénél lehet tájékozódni a foglalkozásról, a 06 30 5185532-es telefonszámon. 

Hatodikosok várjátéka az Egri várban

A Dobó István Vármúzeum idén is megrendezi az általános iskolás diákok körében közkedvelt programot, a Hatodikosok várjátékát. Idén több mint 500 egri hatodik osztályos gyermek érkezik szeptember 23-án az egri várba, hogy az 1552-es ostrom eseményeit közösen felidézzék. Az osztályok előzetesen megfestett zászlók alatt vonulnak fel a Dobó térről a várba. 

Helytállásukról két párhuzamos pályán haladva 13-13 feladat teljesítésével tehetnek bizonyságot. Kipróbálhatják például az ágyúgolyó gurítást, köthetnek turbánt, kémkedhetnek és megfejthetik Gárdonyi „Tibetűit” is. A próbák teljesítése után a Gótikus palota udvarán az 500 egri diák közösen énekli el Tinódi Lantos Sebestyén „Summáját írom Eger várának” című énekes-versét, egy dalnok kíséretében. Ezt követően pedig az egri vár hadnagya előtt teszik majd le az esküt a vár védelmére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában