Óvjuk a békákat

3 órája

Esős időben is figyeljünk a kevésbé szép, de annál aranyosabb kétéltűekre!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága hívja fel a figyelmünket arra, hogy a hűvösebb és csapadékosabb időjárás beköszöntével, aktívabbá váltak kétéltű állatfajaink.

Heol.hu

A békák is csapdába eshetnek

Forrás: Kovács Tibor/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Érdemes ellenőrizni a számukra csapdaként működő objektumokat, például a vizeket és kijárat nélküli árkokat, a túlfolyó csatornákat, a medencéket vagy a vízóra aknát. Ezekben ugyanis nemcsak peterakás idején, hanem ilyenkor is találhatunk beesett békákat vagy akár más állatokat is – hívja fel olvasói figyelmét Facebook-oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Mint írják, ilyen helyszín például a 10 éve bezárt Diósgyőri Várfürdő is, ahol az üres medencék vagy a túlfolyó csatornák alján számos védett állatfajt találtak már, mint a barna varangy, az erdei béka, a vízisikló, a zöld gyík vagy a keleti sün. Egy természetvédelmi őr kollégájuk hétfői látogatása során is 7 különböző korú barna varangyot mentett ki - védett futóbogár fajok több példánya mellett - és engedett el távolabbi, biztonságos helyszínen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában