Méltó az emlékezésre

9 órája

A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság történetét immár emléktábla idézi a Mátraalján

A 75 éve megalakult állami gazdaságra emlékeztek a gyöngyösiek, köztük sok egykori dolgozója. A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság nagyban hozzájárult Gyöngyös és környezete fejlődéséhez.

Szabó István

Pénzes László helytörténész az emléktábla avatáson

Forrás: Czímer Tamár/Heves Megyei Hírlap

Szerdán a Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság megalapításának 75. évfordulója alkalmából felavatták azt az emléktáblát, amelyet a gyöngyösi önkormányzat helyezett el a volt állami gazdaság Vármegyeház téri központjának bejáratánál. Az 1949. november elsején megalakult Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság hozzájárult Gyöngyös és környezete fejlődéséhez, ismertsége bel- és külföldi növekedéshez, továbbá a magyar mező-, illetve élelmiszergazdaság dinamikus fejlődéséhez, a világviszonylatban elért kedvező eredményekhez, mondta bevezetőjében Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője. A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság példaértékű tevékenységének megvalósításában résztvevő dolgozók, vezetők méltóak arra, hogy az utókor ismerje őket, és az emléküket ápolja, tette hozzá.

Az emléktábla állításának kezdeményezője, Pénzes László helytörténész köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az állami gazdaság emlékének ápolása már korábban megkezdődött.

– Sor került a történetének összeállítására, és egy előadással egybekötött beszélgetés is lezajlott a témában a Helytörténeti Műhely rendezvényén. Ezen Prjevara János igazgató és más állami gazdasági dolgozók élettörténetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az eddig elkészült anyagok a Gyöngyös helytörténeti emlékek ápolás című Facebook-oldalon is elolvashatók. A sort a mai emléktábla avatás folytatja – fogalmazott Pénzes László.

A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság emléktábláját avatják Gyöngyösön
A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaság emléktábláját avatják Gyöngyösön 
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A helytörténész összefoglalta sok más mellett az állami gazdaság kiváló eredményeit a lótenyésztésben, a fogathajtó versenysportban – többek között részt vett az eseményen Bárdos György ötszörös világ- és hatszoros Európa-bajnok, a Fogathajtósport Örökös Bajnoka, aki a gazdaság dolgozója volt. Elhangzott az is, hogy a mátrai borvidéken a legjobb szőlőfajták elterjesztésével, a minőségi borok előállításával alapozták meg a hazai fogyasztás és az export növekedését.

Az emléktáblát megkoszorúzta a gyöngyösi önkormányzat és az állami gazdaság volt dolgozói is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában