Születésnap

2 órája

Két év alatt tizenhatan születtek a Méhvirág Központban

Az egri Méhvirág Központ és Anyamenedék célja az élettani folyamatok támogatása, mint a foganás, a várandósság, a szülés-születés, a gyermekágyas időszak, a szoptatás támogatás vagy a gyermeknevelés fizikai segítségnyújtása, de a mentális egészség megőrzése is. Olyanoknak igyekeznek segíteni, akik otthon szeretnének szülni, de ennek nincsenek meg a feltételei.

Tóth Balázs

A Méhvirág Központ 2. születésnapján ott született gyermekekkel ünnepeltek

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

- A Méhvirágot 2022 szeptemberében alapította két dúla édesanya. Azóta 24 család készült már nálunk a gyermekének életadására. Idén tavasszal 5 városban szerveztünk szakembereink Születés hete fesztivált. Bekerültünk a Legígéretesebb új szervezet kategória döntősei közé a NIOK Alapítvány Civil Díján, egri fesztiválokon voltunk jelen anya-baba sátorral, és pozitív megerősítéseket tartalmazó képeket is adományoztunk az egri kórház szülészeti és gyermekágyas osztályának. Csak, hogy néhányat említsek az elmúlt két esztendő történéseiből. Igen tartalmas két év van mögöttünk - kezdett mesélni az elmúlt évekről Rozgics-Kiss Anita, a Méhvirág Központ alapítója.

A Méhvirág Központ előadásaira nem csupán várandós kismamák járnak, édesapák és leendő apukák is
A Méhvirág Központ előadásaira nem csupán várandós kismamák járnak, édesapák és leendő apukák is
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Elmondta, hogy az idei év megmutatta számukra, hogy mennyire egyedi is az, amit csinálnak, hiszen praxis független központjukat édesanyák működtetik. Kezdetektől fogva igyekeznek nyíltan kommunikálni a társadalom felé is. Hiszik, hogy nem az a kérdés, hogy ki, hol szül, vagy hogy biztonságos-e az otthonszülés, hanem sokkal inkább az, hogy hogyan lehet jól segíteni azokat a családokat, akik a szabad választás jogával élve intézményen kívüli keretek közt szeretnének életet adni gyermekeiknek.

Hogy ez mennyire fontos, azt jól mutatja az idei statisztikájuk, hiszen minden náluk megszületett gyermekre -  tizenhatan vannak – jut még 3 másik olyan kisbaba, akinek a szülei a központ által találta meg az egészségügyi felelősséget viselő, szülésüket kísérő bábát. Munkájuk tehát nem csupán a náluk világra született gyermekek számában mutatkozik meg, hanem az egész északkeleti régióban.

- A hozzánk fordulók számának növekedése mellett szakembereink száma is folyamatosan növekszik, így még teljesebb gondoskodást tudunk nyújtani a családoknak. A mai születésnapon is számos új szakemberünk debütált. Előadásaikra nem csupán várandós kismamák érkeztek, voltak édesapák és leendő apukák, és sok nálunk született babát is elhoztak a szüleik, hogy együtt ünnepelhessünk - részletezte az igazgató.

- Tavaly még egy második emeleti lakásban vártuk a családokat, ami igazán otthonos, és meghitt volt, de a nagyobb rendezvényeknél tapasztaltuk hátrányát is, és egy-egy szülés miatt sokszor kellett lemondjuk foglalkozásokat is. Májusban azonban egy földszinti helyre költöztünk, ahol a szülőpárok részére külön kis lakrész áll rendelkezésre, és a szülőszoba mellett saját fürdőszoba, konyha is van, míg a foglalkozásokra érkezőket 3 különálló szobába várják szakembereink. Így a születésnapunkra is jóval több embert tudtunk fogadni, és az előadások mellett elfértek az ajándék kranioszakrális kezelések is - mesélt a központ fejlődéséről Rozgics-Kiss Anita.

Kiemelte, hogy nagy vállalkozásnak tűnt a kezdetekkor bízni abban, hogy lesz annyi édesanya, akik számára érdemes bérelni és fenntartani egy ilyen nagy helyet. Most már tudják, hogy ez igenis működik és hálásak, hogy ilyen sokan választják a Méhvirágot.

A jövőről szót ejtve elmondta, hogy számos új projektjük van készülőben, ahol más civil szervezetekkel együttműködve képviselik majd az édesanyákat és gyermekeiket.

Októberben Természetesen anya! nappal várják a környezettudatos édesanyákat, a Császárnők programmal pedig a hasi műtéttel életet adókat. Novemberben tevékenységeik központjában a tavalyi évhez hasonlóan ismét a gyermekágyi depresszió és baby blues áll majd. Szeretnék folytatni megkezdett jó gyakorlataikat, és jövőre is ellátogatni azokba a városokba, ahol idén először rendezték meg a Születés Hetét.

Vasárnap ünnepelte a Méhvirág Központ a 2. születésnapját

A vasárnapi napon tucatnyi szülő látogatott el a központba, sokan kisgyermekeikkel és meg is osztották tapasztalataikat a szülésről. Mindenki a biztonságra törekedett és sokan eleve otthon szülést terveztek, de ez nem mindenkinek sikerült, a körülmények nem tették lehetővé, hiszen előfordul például, hogy a szakemberek nem érnek oda. A szülők közt nem csak anyukák voltak, apukák is.

Szabó Zoltán elmondta, náluk elég meghatározó szerepet játszott a Méhvirág Központ. Három gyermekük van, akik közül egy kórházban született, ketten pedig otthon, középső gyermekük valóban otthon. Egy éve elköltöztek Egerből, de olyan távolságra, ami nem tette lehetővé a saját házuknál szülést, hiszen a jogszabály csak bizonyos távolság esetén engedélyezi ezt. Ezért a keresett a felesége Egerben egy helyet, ami megteremti a lehetőségét az otthon szülésnek és így találtak rá a központra, ahol nyugodt körülmények közt lehettek. Gyorsan jött a szülés is, öt perc alatt megszületett a harmadik baba, hálásak voltak a helynek és Anitának, hogy megteremtette a körülményeket, hogy ők is, vagy mások is itt szülhessenek. Kiemelte, jó volt hallani mások történeteit. Gyakorló apaként bátorít minden szülőt, hogy a körülményekhez képest próbálja megragadni a lehetőséget. Szerinte a kórháznak és az otthon szülésnek is megvan az előnye és a hátránya is, ha nincs komplikáció, megéri kipróbálni, milyen nyugodt körülmények közt végigvinni. Az ő első babájuknál a kórházat éppen felújították, így nem volt annyira intim a környezet, de a következő két gyermeke a kezébe születhetett, amit nagy ajándéknak és hatalmas isteni csodának tart.

A születésnapi programon egyébként volt anya-baba összehangoló foglalkozás, kranioszakrális teraputa tartott előadást hogyan lehet feloldani szülési traumákat, feszességeket. A délután a babagondozásról szólt, volt előadás, babamasszázs, illetve asztrozófiai önismereti segítségnyújtás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában