Múltidéző

2 órája

Szamárra is szóló tisztújítás

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELNIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. SZEPTEMBER 22, 1870.

Megyei élet. 

Kubik Endre, mint a megyei népszámlálási bizottság elnöke, hivatalosan jelenti, hogy a bizottság munkálatát befejezé, s a megyei és járási összes áttekintések f. hó ­12-én a m. kir. miniszteriumhoz fölterjesztettek. A mennyiben ezen népszámlálási munkálat nagy halmaz iratokból áll, ezen iratok megőrzésére a megyei, volt árvásszéki irattár jelöltetvén ki, ezek oda letétettek. Ezen népszámlálási munkálatok nyomán nevezett elnök jelenti, hogy Heves-Szolnokmegye területe 114 5/10 mrfd, a kettős megye népessége 332,613 lélek, ebből olvasni tud: 41035, ir és olvas: 88071, - sem irni, sem olvasni nem tud 203,497. – Hasznos háziállatok: 62,040 ló, 105 öszvér, 2347 szamár, 92, 928 szarvasmarha, 628,890 juh, 2254 kecske, 99533 sertés, 6349 méhkas. Végre jelenti, hogy a m. kir. miniszterium által ezen munkálat teljesitésére 4500 frt utalványoztatott, mely összeg, bár kitelhető takarékossággal kezeltetett, egészen elfogyott. 

A minden nyolcadik nap megjelenő vicclapot az egri Széchenyi utcza 166-ik szám alatt szerkesztették
A minden nyolcadik nap megjelenő vicclapot az egri Széchenyi utcza 166-ik szám alatt szerkesztették
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Végre Kubik Endrének, mint a népszámlálás elnökének, sok fáradság és gonddal járt buzgó munkálkodásaért köszönetet mond a bizottmány, s azt mint polgári érdemet iktatja jegyzőkönyvébe. 

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. 1904. JÚLIUS 17. 

Közkórházunk fejlesztése. 

Ismeretes városunk, sőt vármegyénk egész közönsége előtt is a nemes buzgóság és lankadatlan törekvés, mely Dr. Keller János kórházi igazgató főorvost, alapitványi közkórházunk tökéletesitése és fejlesztése körüli ­munkájában áthatja. Ugyszólván életczéljául tüzte ki a vezetése alatt álló ezen emberbaráti intézmény kiépitését. És fáradozása nem meddő, mert kórházunk országosan elismert minta-intézmény. Áll ez nemcsak az anya-kórházra, hanem az elmebeteg ­osztályra is. Régi vágy az igazgató főorvosnak, hogy ez utóbbi női betegek befogadására alkalmas osztálylyal kibővittessék. Az előmunkálatokat már ­régebben megtette… Igen ám, de a kiépitéshez egyéb is kell: pénz! Alapos körültekintés és gondos latolgatás után rátalált a finanszirozásra hajlandó pénzintézetre is. A kórház 160 ezer ­koronányi régi ­tartozásának betudatásával vármegyénk legtekintélyesebb pénzintézete a „Hevesmegyei Takarékpénztár” késznek nyilatkozott előnyös feltételek mellett 360.000 korona törlesztéses kölcsönt megadni. Ezen összeget a közkórház 50 év alatt játszva fizeti ki az ápolási dijak befolyó jövedelméből. A mostani betegszám mellett is az évi 96.000 ápolási napnál csak 6 fill-lel emelkedik az ápolási dij, mely ­azonban a női elmebeteg-osztály felállitása után beálló ­szaporodás következtében már 5-6 év mulva is a ­jelenlegi összegre száll le, mert ­akkor a beteglétszám már 500 ­körül leend és a közkórház évi költségelőirányzata­ már 300.000 koronára rúg. A kórházbizottság tárgyalva az ügyet készfizetői ­kezesség elvállalása iránt Gyöngyös város közgyüléséhez megkeresést intézett. A város képviselőtestülete f. hó 17-én tárgyalja ez átiratot, és meg ­vagyunk győződve­, hogy készséggel tesz ­eleget azon a reája semmiféle­ ­meg­terheléssel nem járó megkeresésnek, hogy a ­kész­fizetői kezességet vállalja el. ­Évszázadokra kiható­ előnyös dolog létesitését mozditja ezzel elő. 

BUZOGÁNY. HUMORISTUKUS ÉS SATYRIKUS LAP. 1867. DECZEMBER 18. 

Buzogányütések.

–Csupka paulol Ferencz, a poroszszármazásu geniális lyceumi portás és csillagdai deletharangozó renden látta, hogy Hevesmegye a provisoristák helyébe alkotmányos tisztviselőket helyezett; csak azt csodálja: hogy a provisorium idejében elzárt rabok helyett, nem fogdostak be alkotmányosokat!!! 
- Egy jóravaló csizmadiának megtellnek a zsebei pénzzel, ha elég talpalni valója van. S mégis a tisztujitásról nagyon sokan kiürült zsebbel tértek haza; daczára annak, hogy három napon át folyvást – talpaltak. 
- Gyöngyösön annyira irtóznak csak emléktől is a provisoriumnak: hogy a tisztujitást ki akarják terjeszteni a városnak még a provisorium alatt vett – két szamarára is. 
– A házaló zsidók végig kiabálják az utczákon, hogy mi van eladó? Tudhatnák pedig, hogy Egerben legtöbb eladó van – leány. 
– Azt mondják, hogy Bismark magyarul szeretne tanulni, de még e szót sem tudjá tisztán kiejteni: „isten”. Hát legelöször is megkellene tanitani a – magyarok istenére. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában