Jótékonyság

2024.09.05. 07:30

Kutyások is segítik a tenki Lázár Levi gyógyulását

Az ötéves Lázár Levente egy súlyos genetikai betegségben, Duchenne-szindrómában szenved. Szülei hisznek a gyógyulásában.

Molnár Helga

A tenki Lázár Levi októberben lesz hatéves, kétéves korában derült ki, hogy egy súlyos, örökletes genetikai betegségben, Duchenne-féle izomdisztrófiában szenved. Az édesanyja, Barna Adrienn mesélte el korábban portálunknak a kálváriájukat.
– Egy vírusfertőzés miatt vittem kórházba, akkor volt egy vérvétel, amelynek eredményei rosszak lettek, ezért genetikai vizsgálatra küldtek, így derült ki, hogy az izomsorvadás egy igen komoly fajtájával van dolgunk. Bár nem is tudtam róla, hogy hordozó vagyok, de sajnos tőlem örökölte Levi a betegséget – kezdi a történetüket Barna Adrienn, akitől megtudtuk, olyan ritka mutációval állnak szemben, amit hazánkban másnál még nem diagnosztizáltak, csak külföldön vannak ugyanilyen sorstársaik. Az orvosok nem kerteltek, pszichológus jelenlétében mondták el a szülőknek, hogy jelenleg még nincs gyógymód, csak lassítani lehet a tüneteket. Az Olaszországból kapott gyógyszerek és segédeszközök csak enyhítik a tüneteit.

Van viszont egy génterápia, mely 1,3 milliárd forintba kerül, a gyűjtésbe pedig már számos szervezet, egyesület beszállt. Legutóbb például Tenken volt egy rendezvény, egy jótékonysági őrző-védő kutyás tréning a a Hevesi Kutyakiképző Iskola szervezésében, ahol több mint fél millió forint gyűlt össze.

A kisfiú közösségi oldalán időről időre, szinte napról napra jelennek meg támogatók, és támogató rendezvények. A legfrissebbek közt írják, hogy október 19-én a Catu Kutyaiskola Alapítvány jótékonysági szolgálati- és szolgálati jellegű kutyás tréninget szervez Lázár Levi gyógyulásáért.
– Ezen a különleges napon nemcsak a hivatásos kutyások mutatkoznak be, hanem várjuk a civilek jelentkezését is, akik szeretnék kutyáikkal együtt támogatni Levi felépülését, emellett egy közös tréningen is részt vennének a hivatásosokkal – írják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában