Eltörölt múlt

2 órája

Lónyay-kiállítás fedi fel a történelem elfeledett részleteit Egerben

A kiállítás középpontjában gróf Lónyay Menyhért, Magyarország egykori miniszterelnökének és családjának élete szerepel. A történelmi Lónyay-kiállítás érdekessége, hogy az egri egyetem több öregdiákja és jelenlegi oktatója is dolgozott rajta.

Hornyák Réka

Megnyílt A Lónyay-ak letűnt világa című vándorkiállítás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen szeptember 19-én. 2022-ben gróf Lónyay Menyhért születésének 200. évfordulóját ünnepeltük, mely kapcsán készült el a tárlat. A Lónyay-kiállítás a magyar történelem azon évszázadait mutatja be, melyek alakításából a Lónyay-család tagjai cselekvően kivették részüket. 

A tárlat anyaggyűjtésében és szervezésében az egri egyetem néhány jelenlegi oktatója is részt vett, mint dr. Pap József, az Új- és Jelenkori Történeti Tanszék vezetője. A kiállítás különlegessége azonban, hogy a főszervezői közül többen is az egri egyetem Történelemtudományi Intézetében tanultak évekkel ezelőtt, mint Klicsu Ferenc, Tuzsér alpolgármestere és a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke. 

Juhász Tibor, az az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos rektorhelyettese
Juhász Tibor, az az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos rektorhelyettese
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ma már jól tudjuk, hogy mi volt a cél második világháború, azaz az 1945 utáni világban, végleg eltörölni a múltat. Ez várt az arisztokrata családokra, így a Lónyay-családra is, kiknek birtokaikat elkobozták, kúriáikat és kastélyaikat kifosztották, a család tagjait pedig száműzték vagy pedig megtűrt személyként kellett leélniük az életüket, elbújva – ismertette a kurátor, Klicsu Ferenc. 

A történelem brutalitása miatt a tárgyak és az emlékek elvesztek és eltűntek, így ehhez a kiállításhoz a család leszármazottaival, több intézménnyel, szervezettel és magángyűjtővel kellett felvennie a kapcsolatot a szervezőknek. Olyan kitüntetések, útlevelek, címerek, befogadási papírok és ritka dokumentumok, például napló bejegyzések is szerepelnek a tárlatban, melyekről beszélünk, de sok esetben már lelhetőek fel. 

Dr. Pap József, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének tanszékvezetője
Dr. Pap József, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének tanszékvezetője
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Lónyay-kiállítás nem csak a családot, hanem a magyar történelmet mutatja be

– Gróf Lónyay Menyhért élete egész hullámvölgyeken keresztül vezetett, mondhatni egyszer fent, egyszer lent. Már fiatalon kiderült számára, hogy rendkívül érdeklődik a politika és a gazdaság iránt, így jogi és filozófia tanulmányainak köszönhetően már 1843-ban az országgyűlésen tevékenykedett. 1871-ben, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király grófi címet adományozott számára, majd ugyanebben az évben Magyarország miniszterelnökévé is választották – részletezte gróf Lónyay Menyhért életét Klicsu Ferenc, majd így folytatta:

– Érdeklődése és ennek köszönhetően élete is szerteágazó volt. A politika mellett aktívan jelen volt a tudomány és a vallás területén is. Miniszterelnöksége után 13 évig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, reformátusként pedig kiemelkedő szerepet töltött be az egyház életében is. 1860-ban a békés-bánáti református egyházmegye gondnokává, 1870-ben pedig a dunamelléki egyházkerület főgondnokává választották. Azonban a második világháború a Lónyay-családra is lesújtott, sorsuk keserűen végződött – számolt be a történelmi háttérről a kurátor. 

Lónyay-kiállítás fedi fel a történelem elfeledett részleteit Egerben
Lónyay-kiállítás fedi fel a történelem elfeledett részleteit Egerben
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Lónyay 200 Emlékévről készült egy bemutató film is, melyet a tárlat megnyitón is levetítettek. A Lónyay-ak letűnt világa vándorkiállítás október elsejéig látható az egri egyetem Líceum épületének második emeletén. Dr. Juhász Tibor, az EKKE tudományos rektora elmondta, hogy többek között azért is szervezték mostanra a kiállítást, hogy az idei Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én, az egyetemre látogató középiskolások is megtekinthessék ezt szakmailag elismert, ritkaságokkal teli történelmi kiállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában