Madármegfigyelés, gyűrűzés lesz Heves vármegyében is

Jövő hétvégén lehet részt venni a madárösszeírásban, Ostoroson, Egerszalókon lehet gyűrűzni és a saját kertben is lehet madarakat megfigyelni.

Heol.hu

Október első hétvégéjén rendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat. A Magyar Madártani Egyesület országszerte várja az érdeklődőket: kisgyerekes családokat, időseket, baráti társaságokat, óvodákat, iskolákat egy könnyű madármegfigyelő kirándulásra, és sok helyen bemutató madárgyűrűzésre.

Mint írták, a rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba. Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online, okostelefonon is használható felületen várják október 6-án 16 óráig. A saját kertben, kiránduláson számlált madarakkal is részt lehet venni a madármegfigyelésben.

Heves megyében az MME Bükki Helyi Csoportja és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervez programokat. Október 5-én, Ostoroson 7-12 óra között lesz program, Egerszalókon a víztározónál 9-14 óra között lesz megfigyelés. Október 6-án a Tisza-tó mellett, a Tiszabábolna közelében lévő Nagyszék-lápán 7:30 és 12 óra között lesz rendezvény. Jelentkezni a csoport által megadott elérhetőségeken lehet.

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Török János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában