Döntenek a helyiek

2024.09.07. 11:58

Népszavazáson dőlhet el, lesz-e Hevesen oldószergyár

A lakossági fórumon parázs volt a hangulat.

Molnár Helga

Lakossági fórumot tartottak Hevesen pénteken este, melynek témája egy tervezett oldószergyár megépülése. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a város határában elektromos autók akkumulátorainak gyártásához használandó oldószerek gyárát (NMP üzemet) tervez a kínai BYN Chemical. Sveiczer Sándor polgármester kiemelte, a BYN Hungary Kft. 40 milliárdos munkahelyteremtő beruházást valósít meg Hevesen, jelentősen növelve a város iparűzési adóbevételét. A tervezett gyár lakott területen kívül, ezer méterre a lakóövezettől létesülne.

Ám a gyár építéséről komoly vita alakult ki az elmúlt hetekben. Lőcsei Lajos országgyűlési képviselő a Sikeres Hevesért Mozgalommal karöltve a napokban tüntetést szervezett, s kifejezték nemtetszésüket a gyár tervezett építése ellen. Sveiczer Sándor a lakosság tájékoztatása céljából mindezek után fórumot szervezett péntek estére, ahol az elképzelések szerint egy nemzetközileg elismert szakértő oszlatta volna el a kétségeket. Ám a helyszíni beszámolókból kiderült, a hangulat felfokozott lett, a megjelent sokaság különböző módokon jelezte, nem kérnek a gyár építéséből. Végül a fórum után késő este Sveiczer Sándor rendkívüli bejelentést tett.
– A képviselő-testülettel úgy döntöttünk, hogy a tervezett oldószer üzemmel kapcsolatban népszavazást kezdeményezünk, azaz döntsenek a hevesiek, s ezt tiszteletben fogjuk tartani – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában