Igazolás

2024.09.11. 06:55

Szülőnek, orvosnak is egyszerűbb lesz az új igazolási rendszer

Idén szeptember 1-től a gyermek betegsége esetén az iskolai hiányzásról a távolmaradás igazolásához szükséges orvosi igazolást az orvos az EESZT-n keresztül továbbítja a KRÉTA tanulmányi rendszerbe. Az iskolákban már működik, az ovisoknál még akadozik az új rendszer.

Barta Katalin

Szeptember 1-től új rendszerben működik az iskolai hiányzások adminisztrációja. Megnéztük, milyen változást jelent ez a gyakorlatban. 

Sirokban zökkenőmentesen indult az idei tanév, bár dr. Kristofori György háziorvos rendelőjében újra felbukkantak az első, jobbára vírusos megbetegedéssel diagnosztizált, kisebb-nagyobb gyermekek. Szeptemberben ez természetes, hiszen a gyerekek újra közösségben élik napjaikat, idő kell a szervezet alkalmazkodásához. A doktor érdeklődésünkre elmondta, hogy náluk jól debütált az új igazolási rendszer. 

Jól értelmezhető körlevelet kaptak dr. Takács Péter államtitkártól, és Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkártól, amelyhez rugalmasan tudnak alkalmazkodni. Ennek lényege, az idei tanévtől megváltozik, a diákok hiányzásának igazolása. A gyermek betegsége esetén az iskolai hiányzásról a távolmaradás igazolásához szükséges orvosi igazolást mostantól az orvos az EESZT-n keresztül továbbítja a KRÉTA tanulmányi rendszerbe.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl, amikor az orvos rögzíti az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén a gyerek betegségének adatait, az igazolás automatikusan átkerül a KRÉTA rendszerébe is. Így a szülőnek ezzel már semmi dolga sincs, mivel a folyamat közvetlenül az orvos és az iskola között fog lezajlani.

Az államtitkárok tájékoztatása szerint a KRÉTA rendszerében az igazolás ugyanarra a felületre fog befutni, mint ahova a szülő küldte volna, annak feldolgozása pedig az eddigiekkel azonos módon fog történni.

A cél, hogy a köznevelési intézmény a lehető legkevesebb adminisztrációval, a lehető legrövidebb idő alatt megkapja az információt a gyermek állapotáról, továbbá biztosan beérkezzen az orvosi igazolás, melynek valódiságához ezen technikai módszernek köszönhetően nem is férhet kétség. Így fogalmaztak az államtitkárok  minapi sajtótájékoztatójukon. 

Ahhoz, hogy mindez megtörténhessen, a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és szakellátóknak előírták, hogy a cél érdekében saját medikai rendszerüket is frissítsék. Maruzsa Zoltán kiemelte, az átállás semmilyen plusz adminisztratív teherrel nem jár az iskoláknak. Az ehhez szükséges fejlesztést már a nyáron letesztelték, azonban a gyakorlatban felmerülhetnek még ezzel kapcsolatban kérdések.

Az eduline.hu összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat is.

Hogyan kell jelenteni a hiányzást?

A siroki háziorvosi körzetben szeptembertől a hiányzást már az első nap jelezni kell a háziorvosnak, ezt azonban elég telefonon vagy e-mailben megtenni. A személyes vizsgálatra a következő napokban is lehetősége van a betegnek.

A betegség hosszát és az igazolás időtartamát a tünetekre alapozva előre állapítják meg (pl. 3-5-7 nap) és ennek megfelelően küldik ki az igazolást az EESZT-be és onnan a KRÉTA-ba, már a betegség jelzésének első napján.

Ha az előre megállapított időtartam végéig a gyerek nem gyógyul meg, akkor új igazolás szükséges a további időszakra. Ezt a beteg állapotától függően ismét e-mailben vagy személyesen is lehet kérni.

Az óvodákra is kiterjesztik az új igazolási rendszert

A szeptember 1-jén hatályba lépő 1997. évi XLVII. törvény szerint: Ha betegség vagy annak gyanúja miatt az óvodai foglalkozásról, tanuló esetében a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról történő távolmaradás igazolásához orvosi igazolás szükséges, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti szülő (a továbbiakban: szülő) - tizennegyedik életévet betöltött tanuló esetében a tanuló szülője vagy a tanuló - kérésére az igazolás kiállítására köteles orvos az igazolást az EESZT és a (4) bekezdés szerinti üzemeltető útján soron kívül továbbítja a köznevelési vagy szakképző intézmény számára. 

Az óvodákban némi csúszásra lehet számítani

Bár szeptember elsejével az óvodák számára is kötelezővé vált az oviKRÉTA rendszer, sok esetben nem indult zökkenőmentesen annak használata. Sirokban sem tökéletes még az oviban a rendszer, így az óvodásoknak egyelőre továbbra is papíralapú marad az igazolás kiadása. Erre az iskolásoknak is van lehetősége, de kizárólag rendszerhiba esetén, amit annak helyreállítása után szintén a KRÉTA-ban rögzítenek. Az EESZT és a KRÉTA összekötésének elképzeléséről korábban már februárban is volt szó. Akkor a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az InfoRádióban arról nyilatkozott, hogy ezzel le lehetne zárni az orvosi igazolások problémáját, mert ez teljes mértékben helyettesíthetné az igazolást. A jövőben pedig további előnye lehetne a rendszernek, ha például egy tartósabb betegség esetén látná a tanár, hogy az orvos visszarendelte a gyereket és meghosszabbította a gyógykezelését.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában