Utoljára üléseztek

3 órája

Utolsó ülésén a jelenlegi gyöngyösi képviselő-testület a büdzséről tárgyalt

A szeptemberi adóbefizetések alapján túlteljesítés várható az idei adóbevételek tekintetében. A gyöngyösi képviselő-testület további gazdálkodását is a mértéktartás és meggondoltság kell, hogy vezérelje.

Szabó István

A gyöngyösi képviselő-testület utoljára ülésezett a jelenlegi összetételében

Forrás: Czímer Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület a 2019 óta dolgozó, jelenlegi összetételében az utolsó, hétfői ülésén elfogadta a 2024. évi költségvetés első félévi teljesítéséről szóló tájékoztatót, amelyet Kovács Róbert, az önkormányzat pénzügyi és költségvetési igazgatója terjesztett a grémium elé. Az igazgató arról adott közlést a képviselőknek, hogy a gyöngyösi önkormányzat és intézményei a beszámolási időszakban bevételeit 15 milliárd 208 millió forint összegben, ezen belül a költségvetési bevételeket 4 milliárd 903 millió forintra, azaz összességében 49,2 százalékra, a finanszírozási bevételeket pedig 10 milliárd 305 millió forintra, 88,5 százalékra teljesítette. A költségvetési  bevételekből 4 milliárd 834 millió forint a működési, 68 millió 727 ezer forint pedig a felhalmozási célú bevétel. A kiadások tekintetében az önkormányzat a 2024. első félévi összege 15 milliárd 86 millió forint, ami 69,8 százalék, ezen belül a költségvetési kiadások 5 milliárd 354 millió forintra, azaz 47,6 százalékra, a finanszírozási kiadások pedig 9 milliárd 731 millió forintra, azaz 93,9 százalékra teljesültek. A költségvetési kiadások között 4 milliárd 823 millió forint a működési, 531 millió 179 ezer forint pedig a felhalmozási célú kiadás. 

Kovács Róbert a testületnek úgy értékelt, hogy összességében az önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételeinek a finanszírozási bevételek nélkül számított első félévi teljesítése szerény mértékben marad el az időarányos mértéktől. 

– Ugyanez a tendencia érvényesült – ugyancsak a finanszírozási kiadások nélkül – számított költségvetési kiadások tekintetében, főként a felújítási és beruházási kiadásoknál mutatkozó alulteljesítés miatt. Az önkormányzat a beszámolási időszak végén 700 millió forint értékű lekötött betéttel rendelkezett, azonban augusztus második felére ez a tartalék elfogyott, és a likviditás fenntartásához szükséges volt a folyószámla-hitelszerződés megkötésére. Összességében az önkormányzat első félévi gazdálkodását a takarékosság, a mértéktartás és az likviditás folyamatos fenntartására irányuló törekvés, továbbá a makrogazdasági környezet kedvezőtlen hatásának – orosz-ukrán háború, továbbá a mérséklődő, de továbbra is magasenergiaárak, valamint a lassan javulópénz-és hitelpiac – előidézte kihívásoknak való megfelelés jellemezte. Mint arról már adtunk tájékoztatást, a 2023. évi helyi iparűzési adóbevallások feldolgozását követően megállapítható volt, hogy a megtervezett adóbevételek teljesülnek, talán egy szerény mértékű többletbevétel is várható, így ebben a tekintetben nem lesz akadálya a költségvetési rendeletben megtervezett feladatok megvalósításának – fogalmazott Kovács Róbert.

 

A gyöngyösi képviselő-testület gazdálkodását mértéktartás, meggondoltság kell, hogy vezérelje

 

Ugyanakkor az előzőekben jelzett kedvezőtlen makrogazdasági környezet okozta hatások továbbra is jelentkeznek a második félévben, tette hozzá a pénzügyi és költségvetési igazgató.

– Megítélésem szerint az év hátralévő időszakának gazdálkodását továbbra is a mértéktartás és meggondoltság kell, hogy vezérelje. A mértéktartásra továbbá azért is szükség lehet, hogy a minden szempontból nehéznek tűnő, és várhatóan számtalan determinációval – a lassan javuló hitelpiaci kondíciók, továbbá a várható újabb minimálbér emelés, valamint a várhatóan továbbnövekvő szolidaritási hozzájárulásösszege, illetve a 2024. évi központi költségvetés ingatag helyzete által – terhelt 2025. éves költségvetésnek a lehető legnagyobb tartalékkal tudjon az önkormányzat nekivágni. Megítélésem szerint, amennyiben a megtervezett feladatokon kívül többletkötelezettséget a képviselő-testület csak az általános tartalék erejéig vállal, a végrehajtás pedig legalább az elfogadott előirányzaton belül valósul meg, akkor a tervezett feladatok megvalósítása mellett a költségvetési egyensúly fenntartható lesz, s az önkormányzat likviditása folyamatosan biztosított lehet – emelte ki Kovács Róbert.

A pénzügyi és költségvetési igazgató a szavazás előtt egészen friss információkat is megosztott a gyöngyösi képviselő-testülettel a szeptember 15-i adóbefizetési határidő kapcsán. 

– Pozitív tényekről tudok beszámolni. Szeptember hónapra, az összes adónemet tekintve 1 milliárd 951 millió forint bevételt terveztünk, szeptember 20-ig ezzel szemben 2 milliárd 82 millió forint adóbevételt számoltunk el. Ha az egész éves adóbevételek terv-, illetve tényadatait viszonyítjuk egymáshoz, a 4 milliárd 988 millió forintos éves tervvel szemben szeptember 20-ig 5 milliárd 19 millió forint bevételt számoltunk el, tehát már most mintegy 30 millió forintos többletről beszélünk. Emellett azt is tudjuk, ha egyetlen más adóbevétel nem is folyna be – ami a havonta befizetendő idegenforgalmi adónál eléggé kizárt –, van három olyan nagyadózónk, amelyek december 15-tel adóelőleg fizetésére kötelezettek lesznek. S az adóbevallásuk feldolgozásának ismeretében tudjuk, hogy hozzávetőlegesen 230 millió forint adóbevételt kell befizetniük. Ha csak ezt a két számot összeadjuk, azt látjuk, hogy likviditási szempontból 250-260 milliós adóbevétel többlettel számolhatunk idén. Ugyanakkor a tavalyi adóbevallások kapcsán egy nagyadózónk 150 millió forintot meghaladó túlfizetést jelzett, és ezt nekünk törvény alapján adóbevétel csökkentésként kell elkönyvelni. De, még ezzel együtt is túlteljesítés várható az idei adóbevételek tekintetében – összegzett Kovács Róbert. 


 




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában