Misszió

3 órája

Vallásturizmus képzés indult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Vallásturisztikai képzés indult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Sajtótájékoztatón ismertették, mi a célja és miért fontos ágazat a vallásturizmus hazánkban.

Szabadi Martina Laura

–  A vallásturizmus egy misszós eszköz is, a hit átadásának fontos színtere. Az oktatók feladata, olyan ismeretekkel elméleti és gyakorlati tudással felvértezni a hallgatókat, hogy hitelesen tudjanak helytállni majd munkájuk során – mondta sajtótájékoztatón pénteken Egerben Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita tanszékvezető egyetemi docens. A sajtótájékoztatón elmondták, vallásturisztikai képzés indult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE).

 Szontágh Szabolcs a Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkára elmondta, immár 7 éve dolgoznak rajta, hogy strukturált, összeszedett módon hadrendbe állítsák a hazai egyházak kincseit a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv mentén.

Vallásturizmus képzés indult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Vallásturizmus képzés indult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Isten áldásával megszületik hamarosan ennek gyümölcse. Nemzet- és országhatáron belül mintegy 4 ezer vallásturisztikai értéket, kincset tartunk nyilván a vidéki romtemplomtól a Dohány utcai zsinagógán át. Nehéz minderről átfogó képet alkotni, hiszen nem csak az épített örökségről, de szellemi értékekről is szó van. Református lelkészként soha nem felejtem el, ha kiállok prédikálni, akkor Isten meghosszabbított keze vagyok, oktatóink se felejtsék el, hogy a megváltó munkáját végzik, melyben nincsenek egyedül – mondta a jelenlévő oktatóknak.

Szontágh Szabolcs, aki maga is oktat majd a képzésben, kiemelte, ez nem egy felekezet kisajátított képzése lesz, a kormány pedig minden támogatást megad a sikeresség érdekében. Mint mondta, ez önmagában azonban nem elég, szükség van azokra az emberekre, akik megértik, manapság mennyire fontos megszólítani az embereket.

Nacsa Lőrinc miniszteri biztos videóüzenetet küldött a jelenlévőknek. Hangsúlyozta, hogy a vallás turizmus missziója lehetőséget biztosítani az embereknek a találkozásokra. Arról is beszélt, hogy a folyamatosa a vallásturisztikai helyszínek felújítás, ám azok nem a múltnak, hanem a jövőnek újulnak meg.

– Nem múzeumok, hanem élő közösségek – fogalmazott.

A vallásturizmus ágazata fejlődött

Dr. Csáfor Hajnalka az EKKE oktatási rektorhelyettese arról beszélt, hogy mikor az intézmény újra egyházi fenntartásba került, világosan meghatároztak maguknak egy utat melyhez az irány II. János Pál pápa apostoli rendelkezése a katolikus egyetemekről.

Dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes
Dr. Csáfor Hajnalka az egri egyetem oktatási rektorhelyettese
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Kiemelt feladatunk a kulturális értékek megőrzése és ismertetése, hazánkban ezeknek nagy része vallási eredetű.Intenzív fejlődés látható az ágazatban, s ehhez mérten az oktatást, a szakemberek képzését is meg kell újítani. A végzett hallgatók ismerni fogják Magyarország, a nemzet vallásturisztikai értékeit, gyakorlatorientált oktatásban vesznek részt – mondta, majd megköszönte a tanszékvezető munkáját. Mint mondta, a cél az intézkedési terv mentén, hogy hazánk az adottságainak és örökségének méltó helyet foglaljon el a vallásturisztikai ágazatban. 

Dr. Novák István delegált általános rektorhelyettes és a képzés szakfelelőse hozzátette, a képzés segít, hogy a zarándokokat, turistákat hazánkban és külföldön is megfelelő ismertekkel kalauzolják el a felkészült szakemberek. A résztvevők a tájékoztató után az oktatókkal ismerkedtek és vitatták meg a továbbiakat. 

Dr. Novák István delegált általános rektorhelyettes
Dr. Novák István az Eszterházy delegált általános rektorhelyettese
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában