Aradi vértanúk

2 órája

A gyöngyösi Berze gimnáziumban ismét történészek emlékeztek a hősökre

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról és az aradi vértanúkról hallhattak előadásokat a diákok és tanáraik. A Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium immár 31. alkalommal rendezte meg a színvonalas konferenciát.

Szabó István

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúinak tiszteletére 31. alkalommal rendezett konferenciát pénteken a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium. A szervező Hajagos József történész, gimnáziumi tanár meghívására ismét neves szakértők előadásait hallgathatták a diákok, a pedagógusok és az érdeklődők.

Hajagos József előadása
Hajagos József előadása
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Dr. Zakar Péter történész, a Szegedi Egyetem tanára, rektorhelyettes az egri egyházmegyés papoknak a császári-királyi pesti hadbíróság elé állításáról beszélt. Dr. Bona Gábor történész, nyugalmazott egyetemi tanár a szabadságharc utáni megtorlásról tartott előadást. Dr. Csikány Tamás hadtörténész, a Nemzetvédelmi Egyetem nyugalmazott tanára témája a szabadságharc gödöllői és komáromi hadművelete volt. Dr. Kedves Gyula a Nemzetvédelmi Egyetem hadtörténésze, az Országgyűlési Múzeum muzeológusa értekezésének címe Az aradi mártírkoszorú magja, Damjanich és köre Gyöngyösön volt. Dr. Pelyach István történész, a Szegedi Egyetem tanára Az aradi vértanúk emlékezete a XIX. és a XX. században címmel tartott előadást. Hajagos József az aradi vértanúk gyöngyösi emlékezetéről beszélt.

Az aradi vértanúk idei emlékkonferenciája a gyöngyösi gimnáziumban
Az aradi vértanúk idei emlékkonferenciája a gyöngyösi gimnáziumban 
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában