Főhajtás

3 órája

A 13 aradi vértanúra emlékeztek Egerben is

Fejet hajtottak a hősök előtt. a 13 aradi vértanút 175 évvel ezelőtt végezték ki.

Molnár Helga

Eger önkormányzata a Lenkey-s Bajtársi Egyesülettel együttműködve emlékezett meg az aradi vértanúkról hétfőn a Lenkey-udvarban. Az aradi vértanúk az a tizenhárom magyar honvédtiszt, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Elsőként az Egri Lenkey János Általános Iskola növendékei ünnepi műsorát hallhatták a résztvevők, majd Munkácsi Sándor nyugállományú alezredes, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke méltatta a hősöket.

A 13 aradi vértanúra emlékeztek Egerben
A 13 aradi vértanúra emlékeztek Egerben
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Mint fogalmazott, mindig elgondolkodik azon, miért is áldozták az életüket, mi volt az a hit, melyhez a végsőkig ragaszkodtak.
– Jelentős szerepük elvitathatatlan. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác perének ítéletét 1849. szeptember 26-án hozták meg. Velük együtt ítélték tíz év várfogságra Gáspár András tábornokot, aki azonban később kegyelmet kapott, és magas kort ért meg.

Gáspár később így emlékezett az ítélethirdetésre, olyan büszkén fogadták a halálos ítéletet, mintha csupa dicséretet olvastak volna fel előttük. A kihallgatásoknál, amikor még remélték, hogy javítanak sorsukon, talán szelídeknek mutatkozának, de most: mindegyik egyszerre úgy megkeményedett, mint a gránitszikla. Kiss Ernő és Vécsey Károly esetében külön perek zajlottak le: mindkettejük perében 1849. szeptember 21-én mondták ki az ítéletet – emlékezett vissza az elnök.

Visszaidézte a további áldozatokat, köztük Lenkey János honvéd vezérőrnagyot, aki végül a fogságban megtébolyodott, börtönben halt meg, s egyedül ő nyugszik Magyarországon, közelebbről Egerben.
– Október 6-án végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, akinek az emlékét örökmécses őrzi. Ezen emberek megölésével azonban nem ért véget a kivégzések sora, 150 embert ítéltek halálra, közel 1500-at bebörtönöztek, s 50 ezren kényszersorozásba kerültek – sorolta.

A megemlékezést koszorúzás zárta, ahol pártok, közintézmények, társadalmi és civil szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában