Kulturális forgatag

3 órája

Csoóri Sándor díjakat adtak át Egerben + fotók, videó

Egerbe érkezett az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban. Csütörtöktől vasárnapig lehet részt venni a kulturális programsorozat egri eseményein. Átadták a Csoóri Sándor program díjait is.

Szabadi Martina Laura

Izgalmas programsorozat kezdődött a városházán

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Július 1-től az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indult augusztusban, mely október végén Egerbe érkezett. Egészen vasárnapig tartanak az izgalmas programok. Ennek megnyitójára péntek délelőtt a városházára érkezett Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is.

Izgalmas programsorozat kezdődött a városházán
Izgalmas programsorozat kezdődött a városházán
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Vágner Ákos polgármester üdvözölte a programsorozatot. A megnyitón kiemelte, úgy tartják, Eger az a város, ahová nem elég megérkezni, hazaérkezni is lehet Egerbe.

– Eger az a város, ahol van mire büszkének lenni. Gazdag történelmünk, természeti és épített kincseink, borkultúránk és gasztronómiánk és kiváló, tehetséges művészeink messze földön híressé tesz. Itt élt Gárdonyi Géza, a magyar irodalom egyik legfényesebb csillaga, Eger legnagyobb marketingese. Gazdag életművéből kiviláglik az Egri csillagok, mely a hazaszeretet hőskölteménye. Gyökereket ver minden magyar ember lelkébe, ahogy kultúránk is gyökeret ereszt a szívekbe, lelkekbe. Ezeket kell mélyebbre engednünk, hogy tápláljanak és stabilan tartsanak ezekben az értékválságos időkben, ez a célja a sorozatnak is, bemutassa a magyar kultúra szépségeit, kiválóságait, azt, ami magyarrá tesz – mondta Vágner Ákos. 

Hozzátette, magyarnak és egrinek lenni kiváltság. Csak akkor tudjuk továbbadni a kultúrát, hagyományainkat az új generációknak ha élettel telivé tesszük. Megköszönte a szervezőknek, hogy a programsorozat városba érkezésén munkálkodtak, kiemelte dr. Juhász Erika Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, és Gulyás László kulturális alpolgármester munkáját.

20 izgalmas program a kultúra jegyében

Vincze Máté helyettes államtitkár elmondta, mától vasárnapig 20 kiemelkedő programban vehetnek részt az érdeklődők.

– Eger mindannyiunk szívében ott van. Ha feltesszük a kérdést, mit adtunk mi magyarok Európának és mit az adott a város a magyarságnak, akkor Eger esetében adott a válasz. A hősi várvédők nem csak a várost és a Felvidéket, de egész Európát védték az akkori világ legerősebb hadseregével szemben – emelte ki.

Elmondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM)  a Csoóri Sándor Programmal a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő – Magyarországon a hazai és nemzetiségi, határainkon túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezeteket, közösségeket kívánja támogatni és díjazni. Minderre 2,5 milliárd forintot fordít.

– Eger az irodalom városa is, ami kötelességet is ró a városra. a KIM nemrégiben hirdette meg a Könyvtári Kihívás programot, mely azt a célt tűzte ki, hogy tegyék újra olvasóvá a magyarokat. Kiemelt célcsoport a gyermekek, fiatalok és határon túli magyarok. A legjobban teljesítő könyvtárak nyernek – ismertette.

A Csoóri Sándor alap díjait azok a közösségek kapják, akik a népi kultúra és tudás átadásában, a népi kultúra, a népművészeti értékek társadalmi elfogadottságának fokozásában tevékenykednek. Vincze Máté Heves vármegyében a következő közösségeknek adott át díjat: Pitypang Néptánc Csoport, Egerszalók faluháza, Csillagvirág Népművészeti Egyesület és Heves Megyei Népművészeti Egyesület. 

Az esemény végén a Lajta László Néptáncegyüttes adott elő mikófalvi táncokat. Az együttes vármegyei közönségdíjas, emellett Nívó- és Prima-díjas, már 2016- óta folytat gyűjtő- és kutatómunkát mely a vármegyei táncainak felkutatását, visszatanulását bemutatását célozza.  Víg Eger körül van kerítve című 80 perces műsorukban 16 falu szokását, énekét zenéjét és tánckincsét mutatják be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában