Méltósággal

3 órája

A csend ereje – 20 éves az egri hospice ellátás

Két évtizede dolgoznak Egerben szakemberek, önkéntesek azért, hogy az utolsó hónapok, hetek és napok a rákos betegek számára a lehető legnagyobb méltóság mellett teljenek. Az egri hospice osztály idén 20 éves.

Szabadi Martina Laura

Az országban elsők között, 20 évvel ezelőtt jött létre hospice ellátás az Egri Markhot Ferenc Kórházban. Csütörtökön az intézmény refektóriumában a hospice világnap alkalmából ünnepelték az egri hospice évfordulóját. Dr. Maszárovics Zoltán megbízott főigazgató, a kórház orvosigazgatója megköszönte az együttműködést és az osztály munkáját. 

A hospice világnap alkalmából ünnepelték az egri hospice évfordulóját
A hospice világnap alkalmából ünnepelték az egri hospice évfordulóját
Forrás:   Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Tegnap történelmi hősökre emlékezetünk akik mindig egy-egy történelmi fordulóponthoz kapcsolódnak. Ma a hétköznapi hősöket ünnepeljük – mondta. Felidézte, 300 éve 10 ággyal kezdődött el a munka az egri kórházban. A folyamatos fejlődéssel a palliatív ellátás is létrejött, 2004-ben pedig a hospice osztály.

Fürné Mosoni Anita, az Emberi Méltóságért, a Hospice Osztály Betegeiért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a 20 év alatt mindvégig az volt az alapítók és a közreműködők célja, hogy a hospice szellemiségét szélesebb körben is megmutassák az embereknek. Sok apró fejlesztéssel tették komfortosabbá, családiasabbá az osztályt. Idén elkészült a Rotary Club Eger segítségével a kerti pavilon is.

– Az otthont nem tudjuk pótolni, de igyekszünk otthonossá tenni az osztályt – mondta. A plafonokon, a szobák falait évek óta festmények díszítik. Az új cél, hogy a padlózatot újítsák meg. 

Dr. Benyó Gábor a rendezvény fővédnöke a Magyar Hospice- Palliatív Egyesület vezetője előadásában kitért rá, hogy mind nagyobb szükség van a palliatív ellátásra, hiszen a régió elöregedő a társadalma mellett a családok meglazulása miatt is egyre fontosabb a szerepe. Kiemelte, Egerben igen magas szintű az ellátás.

– A betegek több mint 70 százaléka szeretne a saját otthonában meghalni én ennek nincs realitása, ugyanis a gyerekek nem látják, hogy  a szülők gondozzák a nagyszülőket. Ennélfogva nem tudják hogyan kell, nincs példa – magyarázta a tapasztalatokat. Emellett természetesen a rákos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítására sem mindig van lehetőség otthoni körülmények között. Benyó Gábor kiemelte, az ellátás helyszíne lehet kórház, hospice ház, vagy az otthon is. Gyermek hospice intézmény mindössze egy van az országban, ez a Tábitha ház. Kitért arra, hogy bár van hova fejlődnie a magyar hospice ellátásnak, a szakpolitikában nagy a fejlődéstörtént az elmúlt 10-15 évben, illetve csupán 8 európai országban van olyan törvény, amely magába foglalja a palliatív ellátás szükségességét. 

– Egy millió lakosra 80-100 hospice ágynak kellene jutnia. Ma hazánkban ennek az 50 százaléka a reális. Sajnos a covid és a társadalmi turbulencia megállította a fejlődést. Az átlagos ellátási idő 20 nap. A betegek soká kerülnek be az ellátásba, erre szakorvosi javaslat és háziorvosi javaslatra van lehetőség, de a betegeket sokáig otthonában ápolják és későn szólnak a háziorvosnak. Túl gyenge a kapcsolat a kórházi és a háziorvos között is tapasztalataink szerint, a házorvos nem is tud róla, hogy rákos betege van – mondta. Elmondta, hogy a kérhető szakellátások között nagy szerepe lenne a dietetikusoknak is, de mivel későn kerülnek be a betegek, ez már nem jelentős.

Az egri hospice osztályon is dolgoznak négylábú terapeuták

Tuza Erika és Kapaló Éva kutyaterápiás szakemberek is beszéltek munkájukról. Tuza Erika elmondta, már jó ideje dolgozott terápiás kutyáival, mikor a Tábitha házba vitte a munka. Mint mondta, aznap láthatóvá váltak.

– Az volt az első hely, ahol üdvözöltek majd megkérdezték azt is, mire van szüksége a kutyámnak. Egy kisfiúhoz mentünk, akinek az volt a vágya, hogy kutyát sétáltathasson. Ezzel mi is láthatóvá tettük őt, emlékszem, a séta alatt a járókelők megszólították, beszélgettek vele – idézte fel. Kiemeltem az ott végzett munka során sokat tanult a gyerekektől: például azt, hogy minden perc értékes, és azt, hogy a csendnek ereje van.

– Nem feltétlenül kell zajjal megtölteni a teret, csendben is lehet kapcsolódni. Van, hogy már nincs mit mondani, elég a jelenlét – fogalmazott.
Az ünnepen kiemelték Csőkéné Botos Anett munkáját, aki a hospice osztályon dolgozik. Méltatása szerint a legnehezebb pillanatokban méltósággal, empátiával kezeli a betegeket. Tudja, minden nap hatással van rájuk, ennek mentén végzi a munkáját. Mindig tudja, mit és hogyan kell mondani ahhoz, hogy enyhítse a fájdalmat. Ezt követően köszöntötték az osztály dolgozóit és egykori dolgozóit is.

Végül a hospice osztály melletti parkban felszentelték az új helyre költözött Méltóság mezejét. Fürné Mosoni Anita elmondta, gyógypedagógus hallgatok teszik rendbe minden évben a kis kertet az emléktábla körül. a munka során pedig az emberi méltóságról, annak tiszteletéről beszélgetnek. A csoportok sokszor megnézik az osztályon folyó munkát is. Az esemény zárásaként a helyszínen elhelyezték az emlékezés mécseseit és virágait az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola diákjainak előadása mellett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában