Szabályozás

2 órája

Két lépcsőben állítják be a Tisza-tó vízszintjét

A téli vízszint beállításának időpontját és ütemét egy esetlegesen kialakuló árhullám befolyásolhatja.

Molnár Helga

A Tisza-tó madártávlatból

Forrás: Tóth Gábor/Kötivig

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a napokban tartotta meg – a tározó hasznosításában érdekeltek részvételével – hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a Kiskörei szakaszmérnökségen – írja a Kötivizig.

Az egyeztetésen Lovas Attila igazgató köszöntője után Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök számolt be az elmúlt időszak üzemeltetési tapasztalatairól, valamint Katona Gábor osztályvezető tartott ismertetőt a Tisza-tavi Kódex felülvizsgálatával kapcsolatban.

Mint elhangzott, október 7-én a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres vízszintjét a vízjárás függvényében 725 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba állítják be.
– A tározó téli vízszintjét pedig két lépcsőben tervezzük beállítani, figyelembe véve a halak vermeléséhez szükséges körülményeket. Az őszi leürítés tervezett kezdete október 30-a. Elsőként november 20-21. környékére 560 plusz-mínusz 5 centiméteres vízszintet állítunk be a Tisza-tóban elvégzendő munkálatok elősegítése miatt, amit 3-4 nap múlva visszaemelünk 620 cm-re, és ezt a vízállást tartjuk a tavaszi feltöltés kezdetéig.

Fontos tudni, hogy a téli vízszint beállításának időpontját és ütemét egy esetlegesen kialakuló árhullám befolyásolhatja. A leürítés megkezdéséről és annak végrehajtásáról külön tájékoztatót teszünk közzé – emelik ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában