Jegyzet

2 órája

Levesek

Ha rossz napom van, ezt főzök, és hazatalálok.

Barta Katalin

Levesek nélkül mit ér az élet? Nélkülük sokkal szegényebbek lennénk. Mindenkinek van gyermekkori emléke ezek illatáról, ízéről. Ha más nem is, az anyánk által készített vasárnapi húsleves illata a legtöbbünk emlékezetébe bevésődött. 
Vannak azonban olyan levesek is, amelyek személyre szabottak, s a legrosszabb napokon mentőövként szolgálnak. Régi mátraballai ismerősöm mesélte, hogy a legkedvesebb étele, a „magalevi”. Egyszerű palóc ételről van szó. Amikor kifőzték a tésztát a második fogáshoz, a levét nem öntötték a mosogatóba, hanem bezöldségelték, fűszerezték és máris megvolt az első fogás. A mai napig ez a kedvenc étele, ahogy a nagymamája készítette. 
Borús napokon nálunk pirított leves kerül a fazékba. Gyermekkorom jellegzetes ízélménye ez. Hetente többször is megfőzte jó anyám, mire hazaértünk az iskolából. A receptkönyvek szerint egyszerű tarhonyalevesről beszélünk, ami nálunk jóval több volt ennél. Biztonságot, melegséget árasztó, otthonszagú leves volt ez, aminek illatát már a lépcsőházban éreztük. Ez a leves nekünk a hazatérést, a megnyugvást jelentette, s ma is az. 
Ha rossz napom van, ezt főzök, és már a főzés közben hazatalálok. Vannak aztán a flancosabb, időigényesebb levesek, amiket akkor főz az ember, ha kedves látogató, vendég érkezik. Ilyen nálunk a palócgulyás, a legényfogó leves, a halászlé. 
Rövidebbek és hűvösebbek a napok. Toldjuk meg ezeket egy jó levessel! 

(Főoldali képünk illusztráció: Shutterstock.)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában