Kutatás

2 órája

Limnológiai kutatóintézet nyílik a Tisza-tó mellett

A Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata újabb megállapodást kötött, melynek része egy limnológiai kutatóintézet létrehozása a Tisza-tavi városban.

Heol.hu

A Tisza-tó hínárosodására, iszaposodására is keresik a válaszokat

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Limnológiai kutatóintézetet nyit a Debreceni Egyetem Tiszafüreden – számolt be róla a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. A kutatóintézet a jövő év elején kezdi meg a munkát Tiszafüreden, aminek az együttműködési megállapodását írták alá szerdán, Szilvássy Zoltán rektorral és Bács Zoltán kancellárral.

Az egyetemi szakemberek többek között hidrobiológiai és agrártudományi kutatásokat fognak végezni, hogy megoldásokat keressenek a Tisza-tóval kapcsolatos legégetőbb problémákra: mint például a hínárosodás, az iszaposodás, vagy a vízminőség romlása.

Három évvel ezelőtt, a modellváltáskor az egyetem által az állammal kötött keretmegállapodásban – ami 2044-ig szól – szerepel Tiszafüreden egy kutatóintézet, egy limnológiai intézet létrehozása, ami most megvalósul.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere szerint egy olyan erős partnerre van szükségünk, amely segít versenyképesnek maradni és még jobbá válni.
– Felelősséget érzünk a Tisza-tó iránt, és a Debreceni Egyetemben látjuk azt a tudást, azt a tudományos hátteret, amely biztosítani tudja a Tisza-tó jövőjét. Az együttműködésnek köszönhetően Tiszafüred és a térség turisztikai és gazdasági szempontból is erősödhet – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában