Múltidéző

2 órája

Nem kellett volna eltitkolni a tizenhármak mártíromságát

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMÜVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1910. OKTÓBER 23. 

Ugocsa non coronat. 
Heves, Heves! hát lebéklyóztak a kosmopolita tanok? Nem gyászolsz, nem ünnepelsz, egy szóval fütyülsz a hazára. Hiszen még nem emelkedtél a nagy város szinvonalára, ahol az okt. 30-ikát gyászosabbnak tartják a 6-ikánál. Vagy illetékes faktoraid attól féltek, hogy az ünnepségre becsődülő felséges magyar nép, beköveteli, a követválasztásoknál is kijáró alkotmányos fuvar és napi illetékeket. Lehet, hogy igy esett volna, lehet, hogy nem; de az iskolás gyerekek előtt nem kellett volna eltitkolni a tizenhármak mártiromságát! Ezt nem kivánja tőlünk se az átkos „kaurmány” se az egri érsek. 
Heves! Heves! Ezeken kívül is volnának kötelezettségeid. Egy kis lokal patriotizmus is rád férne. A szabadsághős Németh Albert, a nemrég elhunyt világhirü kritikus Hevesi Lajos – s a szegények, nyomorultak istápolója. – Bisehitz Dávidné, innen indultak hóditó utjokra. Haláluk után se legyenek próféták a hazájukban. 

EGRI HIRADÓ. HETENKÉNT KÉTSZER MEGJELENŐ POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI LAP. 1894. AUGUSZTUS 22. 

Katonai lóvásár. 
E vásárláson egy katonai bizottság fog megjelenni, mely az elővezetett lovak közül megvásárolja mindazokat, melyek katonai czélokra alkalmasnak és megfelelőnek fognak találtatni. 
Miután a főczél az, hogy a hadsereg részére minden közvetités nélkül egyenesen a tenyésztőktől vétessenek meg a lovak, miután jobb árakat kaphatnak ezen közvetlen eladás által, mint ha lovaikat közvetitők utján juttatják a hadsereghez. 
Alkalmas minden szilárd testalkatu, jó mozgást és kitartást igérő, tulságos használat által még meg nem rontott s a katonai használatot gátló hibával nem biró 4-től egész 7 éves és legalább 158 centimeter magas ló. 
A 7 évet már meghaladt lovak semmi esetre sem vétetnek meg, valamint a 158 centimeteren (vagy 15 markon) alóli lovak közül csupán kivételképen vétetnek meg egyes olyan példányok, melyek kiváló jó testalkattal és kitűnő vérrel birnak. 

A lap minden kedden és szombaton került az olvasókhoz a Lyceumi nyomdából
A lap minden kedden és szombaton került az olvasókhoz a Lyceumi nyomdából 
 Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Ez alkalommal 3 ½ évet betöltött csikók is fognak vásároltatni, azonban csupán egyes olyan példányok, melyek kiváló jó alkatuknál és nemes származásuknál fogva katonai csikó-telepekben való felnevelésre alkalmasnak látszanak. Figyelmeztetnek tehát a tenyésztők, miszerint 3 ½ évnél fiatalabb vagy nem legkitűnőbb minőségű csikók elővezetése által csak felesleges fáradságot és költséget okoznának maguknak. 
Hogy a tenyésztő-eladók lehetőleg – t. i. a valószinűség határai között – már előre tájékoztatva legyenek arról, vajjon eladni szándékolt lovaik a katonai bizottság által megvásároltatnak-e vagy nem, a földmivelési miniszterium felkérte­ a vármegyék lótenyész-bizottmányait, hogy azon tenyésztőknek lovait, kik náluk jelentkeznek, előlegesen szemléljék meg, és annak minőségéről, alkalmas vagy alkalmatlan voltukról, nekik előre véleményt mondjanak. Figyelmeztetnek e körülményre a tenyésztők, mert ez által esetleg azon felesleges költekezéstől megszabadittatnak, mely költekezés a ló alkalmatlan volta, s illetve a vásárlás helyére való czéltalan szállitásából felmerülhet. 
(…) A megvett lovak azonnal a helyszinen átvétetnek és készpénzben kifizettetnek. 

HATVANI KÖZLÖNY. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1909. OKTÓBER 10. 

Szülők panasza. 
Állami elemi iskolánkban több sulyt kellene fektetni a legfelsőbb felügyeletnek a gyermekek egészségre. Nem szabadna megengedni az egy esztendeje meghonositott egy huzamban való tanitást, nem különösen városunkban hol egy iskolaépület van és a város legtávolabbi helyéről is oda kell fáradnia a hat éves gyermekeknek és fáradtan éhesen 8-tól 12-ig tartó terhes szellemi foglalkoztatás után kell onnan hazatérnie. Elemi iskolában nem szabadna 4 órán át egyfolytában maradni a gyermekeknek. Ez ártalmára van fejlődésüknek, gyülöltté teszi előttük az iskolát, mert rosszul érzik abban magukat. Hatvanban még egy iskolát is kellene létesiteni, hogy közelebb érhessék a távollakók az iskolát. A Szabadság vagy a Horváth Mihály utcában kellene iskolát felállitani a helyett, hogy a központi épületet bővitsék. Mindezeket idejekorán ajánljuk a kir. tanfelügyelő úr figyelmébe és bizonyosra veszszük, hogy az itt csak érintve mondottakat nem hagyja a kir. tanfelügyelő úr figyelmen kívül. 


Tallózta: Szilvás István 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában