Gyermekeink jövője

3 órája

A tanári pálya örömeiről is beszélt a helyettes államtitkár Egerben

"Akik arra születtek..." címmel folytatódik a tanári pálya népszerűsítésére indított rendezvénysorozat az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. A Belügyminisztérium egri konferenciájának célja, hogy a a hallgatókat megerősítse a tanári pálya választásában.

Szabadi Martina Laura

Konferencia a tanári pályáról az egri egyetemen

Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– Néhány év múlva önöket már várni fogják a munkaadók és a diákok is – mondta dr. Balatoni Katalin a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE) tartott tanári pálya választását népszerűsítő rendezvénysorozatán a Líceumban.

A tanári pálya népszerűsítésére indított rendezvénysorozat az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen folytatódott.
Dr. Balatoni Katalin a tanári pálya szépségeit is említette Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Európában számos szakterületen kell a munkaerő pótlásával foglalkozni, legyen az fűtés- vagy autószerelő, informatikus vagy pedagógus. A tagállamok ezt időben felismerték, s különböző válaszok születtek a helyzetre. Magyarországon az új pedagógus életpályamodell immár jogállásként biztosítja a feltételeket a pedagógusoknak, emellett pedig egy történelmi léptékű béremelés közepén vagyunk. 2030-ig a diplomás átlagkereset 80 százalékát elérje a pedagógusok bére – mondta, majd hozzátette, a megfelelő bérek mellett a kiváló képzés is fontos, mely Egerben is zajlik. Elmondta, már fiatalon megfogalmazódott benne, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni. 

– Nehéz volt megfelelni az elvárásoknak és tapasztalat nélkül jól szerepelni. megfogalmazódott bennem a kérdés, ez-e az a pálya, amire születtem. Mikor kétségeink támadnak, akkor helyzeteket kapunk, ami megerősít abban, hogy jó úton járunk. Én például sok visszajelzést kaptam a szülőktől, hogy mennyi mindent adtam a gyerekeknek – mondta. Hozzátette, most, hogy egyetemen oktat, az ő és az oktatók célja közös: a pedagógusokon keresztül eljutni a gyerekekhez és a családokhoz, együtt tesznek a társadalomért.

A tanári pálya sokat adott a rektornak is

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona az EKKE rektora elmondta, már ő is egészen korán, 10 évesen elhatározta, hogy biológiát fog tanítani, ebben egy számára kedves tanárnő példája ösztönözte. A középiskolában pedig a földrajz tanárnője volt rá nagy hatással. Végül biológia-földrajz szakon tanult az egyetemen.

A tanári pálya jövője, hallgatók az egri egyetemen
A tanári pálya jövője, hallgatók az egri egyetemen
Fotó: Gal Gabor fotoda.hu / Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– A genetika nagyon jól ment, abból szakdolgoztam. Emiatt a kertészeti egyetem genetikus egyetemi tanársegéd állást ajánlott. Ekkor eszembe jutott, hogy én gyerekekkel akarok foglalkozni, így visszautasítottam. Egy kisvárosi gimnáziumban kezdtem tanítani, életem egyik legszebb időszaka volt. A fiatalok között én is fiatalnak éreztem magam, rengeteg közös programot szerveztünk. Jó pedagógusnak lenni, jó érzés a diákok között lenni – mondta, majd hozzátette, az egyetem számára fontos, az élményalapú oktatás, s jelenleg is több intézménnyel közösen dolgoznak egy gyakorlati fókuszú pedagógusképzés megalkotásán. Korábban erről elmondta, idén szeptemberben elindul egy új modell kipróbálása, egy pályaprogram, a gyakorlati fókuszú pedagógusképzés. Az új modellt az elmúlt évben dolgozta ki az egri egyetem és ennek tartalmát, valamint tapasztalatait örömmel osztják meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. Ebben már új képzési és kimeneteli követelmények születtek és új tantervek is készültek hozzá, melyben a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem is az egri egyetem segítségére volt. 

A köszöntők után Pécsi Rita Phd neveléskutató tartott motivációs előadást a hallgatóknak, majd Ballagó Zoltán az Egri Tankerületi Központ igazgatója a regionális elhelyezkedési lehetőségekről beszélt. Pósánné Rácz Annamária Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára pedig arról az új módszertanról, melyet a rektor is említett, s melyről még később részletesen is beszámoltunk.

Az eseményen résztvevők megismerkedhetnek a tanárképzés nyújtotta lehetőségekkel, emellett találkozhatnak a régió állást kínáló intézményeinek képviselőivel is. Jelen volt Az Egri Tankerületi Központ mellett a kazincbarcikai és a szolnoki is, illetve az oktatási intézményeket is működtető, magyarországi történelmi egyházak, a Baptista Szeretetszolgálat, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, a Magyar Waldorf Szövetség, a Nemzeti Pedagógus Kar illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Heves, Nógrád vármegyei szervezetei.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában