Tárlat

2024.06.19. 12:01

Emlékprotézis: fotók a rendszerváltástól napjainkig

Főként az emberekről szólnak Skultéti Imre fotói, aki negyven év képeiből állított össze egy tárlatot. Az Emlékprotézis című egri fotókiállításon megjeleníti a rászorulókat, a rendszerváltást, napjainkat és környezetünket is.

Tóth Balázs

Skultéti Imre balatoni fotós képeiből nyílt kiállítás Egerben, a Civil Közösségek Házában. A földszinti kiállítóteremben összeállított Emlékprotézis című tárlat megnyitóján Demeter Pál, a Heves Megyei Fotóklub elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd idézte föl, hogy amikor az 1990-es évek elején csatlakozott a klubhoz, az első kiállítás, amin ott volt, Skultéti Imréé volt. S 30 évvel ezelőtt pedig szintén először nyitott meg tárlatot, mondani sem kell, Sklutéti Imréét. 

Emlékprotézis: fotók a rendszerváltástól napjainkig
Emlékprotézis: fotók a rendszerváltástól napjainkig
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Röviden bemutatta az alkotót, aki sokakkal ellentétben nem gyerekkorában kezdett érdeklődni a fényképészet iránt, hanem húszas éveiben, amikor autodidakta módon kezdett fotózni, majd laborálni. Ezután fotós és fotóriporteri szakmát szerzett és saját műtermet, labort, ügyfélkört alakított ki. Bélapátfalván volt a Vidróczki Fotókör vezetője, később Békés megyében dolgozott, ahol szintén csatlakozott egy fotós egyesülethez. A digitális technika megjelenésével ő is váltott, elsajátította a számítógépes képfeldolgozás fortélyait. 

Kifejtette, a falakon 54 kép található különböző blokkokban, időben 30-35 évet ölelnek föl vannak köztük eredetileg analóg módon készült fotók is. Vannak képek Bélapátfalváról, Budapestről, Moszkváról, van mondanivalójuk, túlnyomórészt embereket ábrázol, 44-en vannak személyek. Igazi területe az emberábrázolás, szociofotó. Jellemét, éreztetni belsőjét a felületes szemlélőnek, nincsen feltüntetett címek, ne befolyásolja a szemlélő gondolatait. Nem csak néz, hanem lát, meglátja a mindennapokban és megörökíti a képeket.

Skultéti Imre köszönetet mondott Demeter Pálnak és a Civil Háznak a lehetőségért, majd röviden bemutatott néhány képet is. Elmondta, a riportfotót tartja az igazinak, szereti az eseményeken láttatni az embereket. Elmesélt néhány sztorit is az utcaseprő és a rendőr beszélgetéséről, augusztus 20-i budai várbeli rendezvényről, szilvásváradi Nemzeti Vágtáról, Budapest kiszolgáltatott embereiről, a menekültválságról, moszkvai útjáról, Heves Megyei Fotóklubos foglalkozásról. A kiállítás július 9-ig látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában