Prevenció

2 órája

A család volt a drogügyi konferencia központi témája Egerben

Drogprevenció fókuszban a családdal. Ez a pénteki Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum témája.

Szabadi Martina Laura

Népszerű volt a 22. Tiszta Élvezet Drogprevenciós Nap és Regionális Drogügyi Konferencia

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Városi Diáktanács 22. alkalommal rendezte meg pénteken a Tiszta Élvezet Drogprevenciós Napot, melynek délelőtti része a Regionális Drogügyi Konferencia az egri Civil Közösségek Házában volt. Farkas Attila, a KEF társelnöke nyitotta meg a konferenciát, ismertette a szervezet célkitűzéseit.

Perczéné Bocsi Orsolya, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság igazgatójának előadása
Perczéné Bocsi Orsolya, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság igazgatójának előadása
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Perczéné Bocsi Orsolya, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság igazgatója a családi diszfunkciókról, azok felismeréséről és beavatkozási lehetőségeikről beszélt. A vezető 30éve van a szakmában, mint mondta, minden családnak, családszerkezet-típusnak egyéni dinamikája van.

– Úgy tűnik, hogy a családok bennragadnak az otthonaikba, kevés a rekreációs tér, időtöltés, annak ellenére, hogy lenne olyan lehetőség, ami nem jár költségekkel – osztotta meg tapasztalatait. Elmondta, szakemberként az egyes diszfunkciókat, nehézségeket, problémákat a teljes családot figyelve kell megérteni és megoldani. Arról is beszélt, hogy gyakoriak a rejtett tranzakciók, a játszmák, amikor az érintett nem megoldani akarja a problémát, hanem együttérzést keres. Kiemelte, a szülői, nevelési attitűd határozza meg a gyermek viselkedését. Az elutasító, merev, elhanyagoló stílus a leggyakoribb veszély, ilyenkor fokozottan jellemző lehet a droghasználat a serdülőkorban.

Perczéné Bocsi Orsolya arról is beszélt, hogy mióta gyermekvédelmi törvény van, szakmájuk nagy kérdése, a prevención vagy a korrekción legyen a hangsúly. Elmondta, a prevencióhoz nem kedvez az eszközkészletük sem jogi téren, sem erőforrások terén. A bölcsődei környezetről azt mondta, az a gyermekek intenzív és szenzitív időszaka, s az egyik legárulkodóbb a gyermek játéka. Az ugyanis, hogy hogyan játszik a gyermek, utalás arra, hogy milyen a családi élete. Elmondta járási szintű adatokat kért szociális segítő kollégáktól a veszélyeztetések okairól az előző évből, ez 2023-ban kimagaslóan a családi életvitel volt. 

Dr. Fórizs Éva felnőtt és gyermek pszichiáter, addiktológus szakorvos a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Addiktológiai Gondozó és Drogambulanciáján dolgozik, évtizedes szakmai tapasztalata van függő emberek kezelésében, dolgozott hajléktalanokkal, kamaszokkal is.

– Sokszor a legnemesebb szándék is rengeteg kárt okozhat, ha azt nem szakszerűen csináljuk – mondta, majd hozzátette, a családokban sokszor a magát mindenhatónak képzelő segítő az akadálya az együttműködésnek, a gyógyulásnak. Kérdésre elmondta, a prevenció nagy problémája, hogy egyes rétegekben, élethelyzetekben gyakorlatilag a prevenció szinte ellehetetlenül, hiszen már a függő fiatal szülei is függők voltak. Délután Sáfrány Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus az iskolai képernyőhasználatról beszél, majd kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt a szakemberekkel. Délután a Dobó térre települnek ki a szervezetek, Street workout bemutató és Aposztréfa koncert is várja az érdeklődőket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában