Kegyhely

2024.08.25. 15:00

A zarándokok földje Mátraverebély-Szentkút

A hithez és a természethez egyaránt közelebb kerülhetünk Mátraverebély-Szentkúton, a hegyi zarándokhelyen, nemzeti kegyhelyünkön - írja cikkében a Mandiner.

Palágyi Edit

A  mátrai tájon járók, ha "Hatvan és Salgótarján közötti 21-es főúton elhaladók ha Mátraverebélynél letérnek egy pihenőre, könnyen olyan helyen találhatják magukat, ahol mintha állna az idő, az ember pedig a megszokottnál befogadóbbá válna. A Szentkútként, hosszabb nevén Mátra­verebély-Szentkútként ismert hely szakrális ékköve hazánknak, egyszerre zarándokhely és ferences rendház" - írja a cikk szerzője

- A kálváriadombon végigsétálva, Jézus keresztútját járva az embernek olyan érzése támad, hogy itt semmi más nem várja, csak a természet szépsége, Isten megnyugtató, lelket ölelő szeretete, és ez a benyomás a völgybe érve csak még erősebbé válik. Ezért érdemes mindenkinek egyszer – de inkább többször – ellátogatnia ide, bejárva a teljes területet, a basilica minor falai között hálát mondva a mindennapokért. Szentkút méltó a nevéhez és híréhez, nemzeti zarándokhelyünk Magyarország egyik ékköve - emeli ki a Mandiner cikke.

Az írás feleleveníti azokat a legendákat is, amelyek évszázadok óta a ma nemzeti kegyhelyünkhöz kötődnek.  

Szentkúton egyébként augusztus 29-én lesz a Besztercebányai Egyházmegye magyar híveinek zarándoklata. A programot a hirdetőtáblákon és a szokásos felületeken találják, írják honlapjukon.

Szeptember 7-én és 8-án tartják a Kisbol­dogasszony búcsút. A szombati liturgia része a 18 órai mise utáni gyertyás körmenet. A nagybúcsú záróeseménye a mezőkövesdiek felújított szobrának megáldása lesz vasárnap 14 óra 30-kor, a Kálvária-kápolna felé vezető út mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában