Labdarúgás

2022.02.25. 21:18

A Honvédtól távozott egri edző Sir Alex Fergusont idézte

Sütő Szilárd újra az NB I-ben edzősködhetett, ám a Budapest Honvédnál idő előtt ért véget a Horváth Ferenc vezette szakmai stáb munkája. Az Eger SE NB III-as csapatától 2021. telén távozott szakember fontos tapasztalatokkal gyarapodott a kispestieknél töltött egy év alatt.

Bódi Csaba

Sütő Szilárdnak (középen) egy naptári esztendő adatott a Bp. Honvéd kispadján Forrás: honvedfc.hu

– Február 18-án múlt egy éve, hogy a Budapest Honvédhoz szerződött, ám napra pontosan egy esztendőt követően véget ért a „szolgálati viszony”. Látva a sűrű edzőcseréket az NB I-ben, ez nem is olyan rövid idő... Önnek mennyire tűnt hosszúnak ez az időszak?

– Kettős érzések vannak bennem, mert az egy év manapság valóban nem számít rövid időnek – válaszolta a Honvédnál asszisztens edzőként tevékenykedett Sütő Szilárd. – Azonban úgy érzem, hogy sok maradt ebben a projektben. Sajnálom, hogy véget ért, mert nagyon jól éreztem magam a Budapest Honvédnál. Köszönettel tartozom Horváth Ferenc vezetőedzőnek, hogy gondolt rám és bízott bennem.

 

– A kispestiek múlt pénteki mezőkövesdi vendégjátéka során megfordult a fejében, hogy ez még kicsit az előző stáb csapata?

– Természetesen jó volt a játékosokat látni, és szurkoltam nekik, de a csapatot új stáb és vezetőedző irányítja, ezért még véletlenül se szeretem érzelmi alapon összekeverni a dolgokat. A klub jó edzőt talált, aki a távozásunk után a saját elgondolásai alapján próbálja irányítani a csapatot. Ilyenkor az előző előzői stáb tagjai egyet tehetnek: szurkolnak, hogy a volt csapatuk sikeres legyen.

Az NB III után nagy ugrást jelentett az NB I Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Mutatkozott rá esély, hogy a Honvéd Magyar Futball Akadémiáján folytatja, vagy ez nem jelentett opciót a szerződésbontás során?

– Egyeztettünk a klub vezetőjével, de jelen helyzetben a szerződés felbontása számított a legjobb opciónak. Itt kell megemlítenem, hogy Kun Gábor ügyvezető igazgató és a klub további vezetői rendkívül korrekt módon kezelték a helyzetet, amiért köszönettel tartozom nekik.

 

– Újra az élvonalban dolgozhatott és ez nyilván jó érzéssel töltötte el. Tapasztalatok terén mivel gyarapodott?

– A tavalyi év nagyon érdekes helyzetet teremtett. Úgy érkeztünk a Budapest Honvédhoz, hogy érjük el a biztos bennmaradást a csapattal. A kiesés és a bennmaradás szempontjából sorsdöntő Budafok elleni mérkőzés után fellélegezhettünk és a DVTK búcsúzott el az élvonal küzdelmeitől. Furcsa érzést jelentett ez, mert kétszer éltem át a Diósgyőrrel, hogy az utolsó fordulóban maradtunk bent az első osztályban. Többen meg is jegyezték, hogy jó kabala vagyok a bennmaradás szempontjából. A viccet félretéve, csak Sir Alex Fergusont tudom idézni, aki azt mondta: a futballban sok dolgot lehet megvenni, de a tapasztalatot nem. Ilyen szempontból ez év nagyon sokat adott nekem. Ezek az utolsó pillanatban eldőlő, sorsdöntő dolgok hatalmas nyomást helyeznek az emberre és ezt tényleg csak azt tudja, aki a frontvonalban ezt átélte.

Sütő Szilárd szeretett Egerben dolgozni; az eredmények sem maradtak el Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Hangulatilag mi az a történés, amit szívesen feledne az elmúlt évből?

– Pont a tapasztalatszerzés és a tanulás miatt semmit nem felejtenék el. Azt sajnálom, hogy az NB I-es tagság meghosszabbítása után az idei szezonban nem tudtuk azt a fajta előrelépést megvalósítani, amit a klub és a szurkolók elvártak tőlünk. Azt is tudom, sokan mondják, több olyan mérkőzésünk akadt, amikor győztes helyzetből vereséggel jöttünk le a pályáról és ha ezek a meccsek megvannak, akkor most a 4–5. helyen lehetnénk. Azonban úgy gondolom, nem lehet mindent a szerencsére és a sors számlájára írni, így fontos a helyzetet reálisan értékelni és keresni azokat a tényezőket, hogy mi mit tettünk volna másképpen, hogy ez a probléma miért volt tendencia a teljesítményünkben. Sok mindenről lehet beszélni, ám egy stáb munkáját csak az eredmények és a tabellán elfoglalt helyezés minősíti. A folyamatos munkavégzést csak a megingathatatlan eredmények tudják megteremteni, és ez nekünk nem működött az utóbbi időben, így a váltás teljesen érthető volt.

 

– Szezon közben aligha akad megüresedett kispad vagy ajánlat. Marad a pihenés, a lendületvétel az újabb kihívás előtt vagy megvan a terve a folytatásra?

– A futballban végzett munka fantasztikus és ezek a holtidők velejárói ennek a hivatásnak. Természetesen az időmet nem pihenéssel töltöm, értékelem és elemzem az elmúlt év tapasztalatait. Szakmai anyagot készítek magamnak az elmúlt év tanulságaiból, fontos, hogy teljesen tiszta legyen számomra mi az amit jól végeztünk el és mi az, amit másképp kell tenni a jövőben. Szintén a terveim között szerepel, hogy meglátogatom Fernando Fernandezt a Betisnél, ahol kiváló munkát végeznek. Nagyon érdekel, miként dolgozik a világ egyik legjobb edzőjével, Manuel Pellegrinivel együtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában